default-image

Προκαταγράφουν τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο

Ελλάδα
Προκαταγράφουν τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα υλοποιήσει η Υπηρεσία Ασύλου από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα αφορά όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου 2016, βρίσκονται σε χώρους υποδοχής στην ενδοχώρα και θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

Για την υλοποίηση του σχεδίου η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σε 54.469 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Λάβρος εναντίον της UNICEF για την ηχηρή απουσία της από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε προσωπική επιστολή που απέστειλε προς την ελληνική εθνική επιτροπή.

Σε αυτή την επιστολή ο Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζει το έλλειμμα παρουσίας της οργάνωσης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών «βαθιά ακατανόητο» και ζητά από τους επικεφαλής της να σταθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου, συνεισφέροντας ως οφείλουν και μπορούν στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίσης στα μεταπολεμικά δεδομένα.

Εντωμεταξύ λύσεις για τη στέγαση και φροντίδα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων αναζήτησαν οι συμμετέχοντες σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, σύμφωνα με το in.gr.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και οι γενικοί γραμματείς διαχείρισης προσφυγικού Οδυσσέας Βουδούρης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από τους υπουργούς τονίστηκε η ανάγκη να θεσμοθετηθούν άμεσα οι προδιαγραφές λειτουργίας των δομών φιλοξενίας σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα των ΜΚΟ και την συνεργασία τους με το κράτος, ενώ έθεσαν και το ζήτημα των προσφύγων ΑΜΕΑ και των αναγκών τους.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι τέθηκαν, επίσης, ζητήματα χώρων για στέγαση και φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών και ευπαθών ατόμων, όπως επίσης το ζήτημα του ορισμού επιτρόπων για την εποπτεία των παιδιών αυτών και μέριμνα για τις ανάγκες τους, καθώς και πλευρές που αφορούν στην οργάνωση της εκπαίδευσής τους, αλλά και στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News