Αγγέλα Δουλγεράκη

Μόνιμος κάτοικος της Κρήτης ο Νοτιάς και η Σκόνη

Νοτιάς και κοκκινόχωμα ταλαιπωρούν εκ νέου τους κρητικούς, με τα φαινόμενα να διατηρούνται έως και την Κυριακή όπως προκύπτει από το έγγραφο της Δ/νσης Υγείας της περιφέρειας.

Παράλληλα καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ ιδιαίτερης φροντίδας χρίζουν οι ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα επισημάνεται:   

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50μg/m3.

Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο σήμερα Παρασκευή 13/5/2016 και θα διαρκέσει μέχρι τη Κυριακή 15/5/2016 με βάση τη παρούσα πρόγνωση. Θα επηρεαστεί ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρεια Κρήτης συστήνει:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα,

γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση - δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους

δ) Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ.

Μ.Λέκκας: Παροδικό φαινόμενο νοτιάς και σκόνη

Για παροδικό φαινόμενο κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας στο Ράδιο 9,84 που εντάσσεται στο Ανοιξιάτικο κλίμα.


Από την Κυριακή σύμφωνα με τον ίδιο η αλλαγή των καιρικών φαινομένων με τη διατήρηση Δυτικών ανέμων και τη βροχή που αναμένεται να καθαρίσει την ατμόσφαιρα.

Σχόλια