Αγγέλα Δουλγεράκη

Συγνώμη αλλά θυμάμαι!!!

Καραμέλα η επικαιροποίηση των κανονισμών.

Ήμουνα ''νιά'' και γέρασα και όσα χρόνια κάνω το ρεπορτάζ το ίδιο ακούω:

''Επικαιροποιήσαμε τον κανονισμό …. Τάδε ….. και αποφασισμένοι προχωράμε μπροστά για να λύσουμε θέματα της πόλης''.  Είμαστε σύμφωνοι!!!

Σήμερα μιλάμε για την επικαιροποίηση του κανονισμού καθαριότητας για τη συμμόρφωση των  ''βολεμένων'' φίλων, των ''πολιτικών φίλων'' , των ''ανεύθυνων'' , των ''γρουσούσηδων'' και των λοιπών ενδιαφερόμενων.

Σήμερα δεν θα μιλούσαμε για θέματα καθαριότητας κι αφισορρύπανσης αν αυτός ο κανονισμός καθαριότητας βρισκόταν πάνω στο τραπέζι, αν δεν έκλεινε το μάτι σε κολλητούς και κόμματα, εργολάβους και λοιπούς και τους έλεγε: ''Δεν γίνεται καμία εξαίρεση , ο ρυπαίνων πληρώνει''.

Συγνώμη αλλά θυμάμαι και βλέπω.

Τις αφίσες των κομμάτων σε προεκλογικές περιόδους, την αισθητική των στύλων, των δέντρων, των τοίχων, των τειχών της πόλης και της ενδοχώρας και το ποιος ''καθάρισε'' στο τέλος.

Τις ανούσιες φωνασκίες μόνο προς επικοινωνιακή κατανάλωση των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων των υπηρεσιών της κάθε Δημοτικής Αρχής.

Τις αφίσες για συγκεντρώσεις, παραστάσεις, συναυλίες, παντός είδους ανακοίνωσης, ν' ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν μόνο από κάποια κεντρικά σημεία καθώς στις γειτονιές και στα χωριά θυμόμουν για μήνες το γεγονός που συνέβη, τότε.

Θυμάμαι τις συσκέψεις και τις προειδοποιήσεις σαφέστατα. Θυμάμαι και τη διάρκεια αυτών κοντά στους δύο - τρείς ή έξι μήνες και μετά ο κανονισμός στο συρτάρι ως σπάνιο προστατευόμενο είδος.

Συνέδεσα πολλές φορές με την κοινή λογική τις συσκέψεις και τις προειδοποιήσεις με τοπικά δρώμενα, αλλαγές, ανασχηματισμούς , ψήφους, συμμαχίες , συμφωνίες, αλλά πάντα έφτανα στο ίδιο σημείο.

''Σε αυτή την πόλη κανείς και για κανένα λόγο δεν ανέλαβε τις ευθύνες του και δεν ''πλήρωσε'' για την προκλητική του συμπεριφορά έναντι των υπολοίπων''.

Σε αυτή την πόλη που ο καθένας από μας δείχνει πάντα τον άλλον, αν κοιτάξεις προς τους κάδους των σκουπιδιών της γειτονιάς σου θα καταλάβεις ποιος είσαι και ποια είναι η διαδρομή σου, ο πολιτισμός σου.


Ποιος νόμος εφαρμόζεται  και κάθε πότε, καθώς νόμους είχαμε κι έχουμε.


Μπροστά στα σκουπίδια τους μόνους συνεπείς που βλέπω είναι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας που με τη στάση τους, κερδίζουν το σεβασμό μου.

Μπροστά στα σκουπίδια και στην κάθε είδους ρύπανση του περιβάλλοντος, βλέπω εμένα το νεοέλληνα και το πόσο ζηλεύω εκείνους τους άλλους, τους Ευρωπαίους καλέ, τους καθαρούς , τους συνεπείς, που σέβονται τους κανονισμούς και τον εαυτό τους.

Ξέχασα, εγώ έχω άλλο ταπεραμέντο.

Μωρέ πως το 'λεγε η γιαγιά μου, πως το 'λεγε;

ΑΓΔ

Σχόλια