default-image

Με 153 ψήφους είπαν Ναι στο Ασφαλιστικό

Απόψεις
Με 153 ψήφους είπαν Ναι στο Ασφαλιστικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις 153 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, λίγες ώρες πριν από το έκτακτο Eurogroup όπου θα συζητηθούν τα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης και η ελάφρυνση του χρέους.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατόπιν αιτημάτων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά οι 143, ενώ υπήρξαν τέσσερις απουσίες (Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Βλάσης από τη ΝΔ, Νίκος Μίχος από τη ΧΑ).

Έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια κατά του νομοσχεδίου. Στις 20:30, σημειώθηκαν επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Η ένταση μεταφέρθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων, περίπου δύο ώρες αργότερα, αφότου διαλύθηκε η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Τη θέση ότι η κυβέρνηση υλοποίησε την εντολή του λαού για σκληρή διαπραγμάτευση και στη συνέχεια για εφαρμογή της καλύτερης δυνατής συμφωνίας που ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής, διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκανε λόγο για κατά συρροή ψεύτη, τον οποίο δεν εμπιστεύεται κανείς ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό. Παράλληλα, χαρακτήρισε τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ «ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας» του πρωθυπουργού.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν υπογράψει συμφωνημένα μέτρα 15 δισ. ευρώ για το 2015-2016 δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, επικαλούμενος έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση μείωσε στο ένα τρίτο αυτά που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ κατάφερε να αποκτήσει συμμάχους τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Θα στενοχωρηθούν όσοι ποντάρουν στην εικονική πραγματικότητα που τους δημιουργούν οι φίλοι και οι συνεργάτες τους δήλωσε.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, επανέλαβε ότι «το PSI κατέστρεψε τα ταμεία» και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «τα δικά σας τα σπασμένα καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε».

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προεκλογικά εκμεταλλεύτηκε την οργή και τον θυμό της κοινωνίας, ότι υποσχέθηκε ελπίδα, αλλά έφερε απόγνωση.

«Με το νομοσχέδιό σας αποδεικνύετε ξανά ότι η 'πρώτη φορά Αριστερά' ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική είναι. Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις, λαϊκισμού - κομματοκρατίας - κρατισμού και εθνικισμού» επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δεν τελειώσαμε, στην αρχή βρισκόμαστε. Ο ελληνικός λαός δεν θα νομιμοποιήσει στη συνείδησή του αυτό το αντιλαϊκό πακέτο και τότε δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε, εσείς και όσοι το ψήφισαν μαζί σας» είπε από το βήμα της Βουλής ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την πρότασή του για κυβέρνηση μήνες μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με οικουμενική στήριξη επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Η χώρα χρειάζεται συναίνεση και σοβαρότητα, πρόσθεσε.  Στο τέλος θα αποδειχθεί, ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος είναι αυτό που ζητάω εδώ και μήνες, μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με οικουμενικού χαρακτήρα, είπε.

Διεκόπη για περίπου 50 λεπτά η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, μετά από «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και χρυσαυγιτών βουλευτών. Ο προεδρεύων της Ολομέλειας ζήτησε από το φρούραρχο να εισέλθει στην αίθουσα και να απομακρύνει τον Γιάννη Λαγό, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να σηκωθεί από το έδρανο, γράφει το in.gr.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά το χρέος

Χωρίς απόφαση αναμένεται το Eurogroup, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. Οι αποστάσεις ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ελληνική κυβέρνηση ήταν εμφανείς σε επιστολές τους, οι οποίες όλες διέρρευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες και δείχνουν το χάσμα που τους χωρίζει αλλά και την δυσκολία για οποιαδήποτε συμφωνία.

«Πρώτα η αξιολόγηση και μετά το χρέος» ήταν το μήνυμα εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο Reuters, παραμονή του κρίσιμου Eurogroup. 

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο.

Έκκληση υπέρ της Ελλάδας από δεκάδες διανοούμενους και πολιτικούς

Δεκάδες διανοούμενοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο κάνουν έκκληση στους αρχηγούς των μεγάλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως επίσης και σε όσους διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις, να κάνουν στροφή, ώστε να χορηγηθούν στην Ελλάδα οι δόσεις των δανείων, να μη επιβληθούν νέα μέτρα, να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φέτος.

«Πρόκειται για την αποφυγή πρόκλησης ασφυξίας της Ελλάδας και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής της υπό την πίεση των μόνιμων απαιτήσεων των διαπραγματευτών για την εξυπηρέτηση τους χρέους», όπως γράφουν χαρακτηριστικά.

Η πρωτοβουλία αυτής της ανοικτής επιστολής ανήκει στην Γερμανίδα πολιτική αναλύτρια του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ Γιούντιτ Ντέλχαϊμ και τον καθηγητή φιλοσοφίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Φρίντερ-Οτο Βόλφ.

Στους πρώτους οι οποίοι υπέγραψαν την έκκληση συγκαταλέγονται ο Γερμανός οικονομολόγος Ελμαρ Αλτφάτερ, ο Γάλλος φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Τίπινγκεν Χανς -Γιούργκεν Μπίλινγκ, οι πολιτικοί του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Γκεζίνε Σβαν και Αντρέα Υψηλάντη, όπως επίσης και οι βουλευτές του γερμανικού κόμματος της αριστεράς "Die Linke" Γκάμπι Τσίμερ  και Αξελ Τρόοστ.

Έχουν υπογράψει επίσης ο διακεκριμένος οικονομολόγος Γκούσταφ Χορν, ο πρώην υπουργός οικονομίας της Βάδης-Βυρτεμβέργης Ντίτερ Σπέρι και η πρώην αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Αντγε Φόλμερ (Κόμμα των πρασίνων), η Τζούντιθ Μπάτλερ καθηγήτρια του Μπερκλεϋ κ.α, γράφει το iefimerida.gr.

Τη δρομολόγηση πλοίου ζητούν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας βάση του νόμου ν.4256/2014 για τη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, ζητούν οι αγρότες της Ιεράπετρας .

Η τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων που ξεκίνησε η ΠΝΟ την Παρασκευή στις 6 το πρωί, για να λήξει εκτός απροόπτου στις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, δίνει τη χαριστική βολή στους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης, οι οποίοι περνούν τη χειρότερη σεζόν των τελευταίων 20 χρόνων με 8 στους 10 να καταγράφουν ζημιές λόγω πώλησης των προϊόντων τους σε τιμές κάτω του κόστους'' επισημαίνουν.

Γ.Κατρούγκαλος: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα 384 ευρώ

«Φυσικά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα 384 ευρώ. Αυτό όμως μπορούμε να δώσουμε σε αυτή τη φάση. Με δεδομένο ότι παραλάβαμε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα, καλούμαστε να το μοιράσουμε με δικαιότερο τρόπο».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, καταλογίζοντας τις ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «για την φτωχοποίηση, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, την κακοδιαχείριση τους και το τελειωτικό χτύπημα», όπως είπε, που τους έδωσαν με το psi.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε δεκτές μεταβατικές διατάξεις, που δίνουν παράταση για το αγγελιόσημο και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις των ένστολων.

Διαγράφουν τους βουλευτές που ψήφισαν το ασφαλιστικό

Την παραπομπή στο πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου θα εξετάσει ο ΙΣΑ για τους βουλευτές-γιατρούς που ψήφισαν το Ασφαλιστικό. 

Ανάλογη θέση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News