Αγγέλα Δουλγεράκη

Ζ.Καλογεράκης: Όχι λέει ο υπουργός σε νέα αναβολή για το αεροδρόμιο

Προς αναβολή φέρονται να οδηγούνται τρία μεγάλα έργα στη χώρα η δημοπράτηση των οποίων αναμενόταν να γίνει μέσα στο Μάιο. Πρόκειται για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και τα πρώτα  τμήματα του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα αίτια είναι η οικονομική αβεβαιότητα, οι  απεργιακές κινητοποιήσεις των μηχανικών και η ελλιπής προετοιμασία τους.

Για το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην αγορά κατασκευών επισημαίνουν πως παρά το σοβαρό ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους, η συγκυρία δεν ευνοεί καθώς οι επενδυτές πρέπει να βρουν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης με τον προϋπολογισμό στα 850.000.000 ευρώ. Το δημόσιο θα κατέχει το 45% - 55% της εταιρείας διαχείρισης του νέου αεροδρομίου.

Το έργο θα αφορά στη χρηματοδότηση, κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι μαζί με τις οδικές συνδέσεις με τον Βόρειο (ΒΟΑΚ) και Νότιο (ΝΟΑΚ) οδικό άξονα Κρήτης.

Στο υπουργείο Υποδομών έχουν υποστηρίξει πως "η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης δε θα θυμίζει σε τίποτα όσες έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το Δημόσιο δεν πρόκειται να δεσμευτεί με μία ακόμη λεόντειο σύμβαση η οποία θα λειτουργήσει εις βάρος του. Αντιθέτως. Η τοπική κοινωνία θα είναι συμμέτοχη και θα έχει λόγο στην ανάπτυξη του έργου.

Όμως, οι πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο που "ζυγίζει" η Eurostat τις συμβάσεις παραχώρησης ανατρέπει το σχεδιασμό του υπουργείου.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξέρουμε τι θα γίνει βάση της ενημέρωσης που αναμένουμε επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο είπε στο Ράδιο 9,84 ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Πρόσθεσε ότι υπηρεσιακοί του υπουργείου ζητούσαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό να δώσει μία νέα παράταση λόγω της αλλαγής των τευχών Δημοπράτησης και πως η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν να μην αλλάξει τίποτα στις ορισθείσες ημερομηνίες καθώς η πολιτική βούληση έχει εκφραστεί.

Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια