Αγγέλα Δουλγεράκη

Μ.Πέμπτη: ''Η πίστη δοκιμάζεται είναι άθλημα''

''Η Πίστη δοκιμάζεται. Η πίστη είναι άθλημα. Η Μ.Πέμπτη είναι ημέρα συμβολική για την πίστη και τους σταυρωμένους ανά τη γη ανθρώπους''.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Θεολόγων και Σχολικός Σύμβουλος Γιώργος Στριλιγκάς.

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.

Το βράδυ ψάλλετε στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια.

Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλετε το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύετε από τους ιερείς.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.


Σημαντικά τα μηνύματα της Μ.Πέμπτης και των 12 Ευαγγελίων


Η πίστη και τα μηνύματα τους προς τους πιστούς είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε , επισημαίνει ο πρόεδρος των θεολόγων στο Ράδιο 9,84 καθώς περιλαμβάνουν νουθεσίες του Ιησού Χριστού προς τους μαθητές του … Αγαπάτε Αλλήλους …. Ο τελευταίος αποχαιρετισμός……  Προσευχή του Ιησού….  Προδοσία….  Από τον Άννα στον Καϊάφα …. Σταύρωση….. ταφή….. Ανάσταση.

Κορυφαίο γεγονός η Σύνοδος των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Κρήτη

Κορυφαίο γεγονός σύμφωνα με το Γιώργο Στριλιγκά η Σύνοδος των ορθόδοξων Εκκλησιών στο Κολυμπάρι Χανίων τον Ιούνιο με θέματα: «Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον, η Ορθόδοξος Διασπορά, το Αυτόνομον και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού, το μυστήριον του γάμου και τα κωλύματα αυτού, η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον, σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον».

Υπενθυμίζεται ότι η  ιδέα της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, άρχισε να συζητείται από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας (1886-1972), ο οποίος είχε επισκεφθεί και την Κρήτη, άρχισε επίσημα τη διαδικασία των προ-συνοδικών συνδιασκέψεων το 1961 με τη διοργάνωση του πρώτου Πανορθοδόξου Συνεδρίου στη Ρόδο.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πέντε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις (1976, 1982, 1986, 2009, 2015).

Μάλιστα η ανακοίνωση από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης αναφέρει: ''Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να καταγράψουμε στη συνείδησή μας και την καρδιά μας το μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί ως Κρητικοί, κληρικοί και λαϊκοί.

Να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας συλλογικά και δημιουργικά, ευχόμενοι και προσευχόμενοι, όπως την περίοδο της προετοιμασίας και πρωτίστως τις ημέρες των εργασιών της η όλη προσπάθεια, με την χάριν και ευλογία του Τριαδικού Θεού, να  στεφθεί μόνο από επιτυχία''.  

Σχόλια