Αγγέλα Δουλγεράκη

Ζ.Γιούνκερ: Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που ζητείται από την Ελλάδα είναι αντισυνταγματική και παράλογη τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ μιλώντας στο Κολέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI που επικαλείται πηγή που ήταν στη συνεδρίαση. Υποστηρίζοντας ανοιχτά την ελληνική θέση, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν μπλοκάρει ακριβώς λόγω της διαφωνίας στη νομοθέτηση του πακέτου των «υπό αίρεση» μέτρων, ο Γιούνκερ φέρεται να ανέφερε σε έντονο ύφος ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα. 

Ο  κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι 'παράλογες' και ότι 'σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση'». Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι.
Η «ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, ζητώντας άμεση σύγκληση του Eurogroup.Οργισμένος με τις άκαμπτες θέσεις και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί στην ευρωζώνη, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του κάποιες φορές λειτουργεί υπονομευτικά για την ευρωζώνη. Για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων Αθήνας δανειστών και τους λόγους που την οδήγησαν σε αδιέξοδο ενημέρωσαν το Κολέγιο των Επιτρόπων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. 

Απέναντι στον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που δήλωσε: Το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη ή, το αργότερο, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν.«Δεν έχω συγκεκριμένη προθεσμία, αν και υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος την οποία μοιραζόμαστε όλοι. Επομένως, θα πρέπει να δούμε αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, την αμέσως επόμενη εβδομάδα», δήλωσε από το Παρίσι ο Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το in.gr.

Σχόλια