default-image

Η 7η ΥΠΕ για τον ακήρυχτο πόλεμο της κροτίδας

Απόψεις
Η 7η ΥΠΕ για τον ακήρυχτο πόλεμο της κροτίδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνήθεια της ρίψης βεγγαλικών, κροτίδων και άλλων εκρηκτικών, συχνά αυτοσχέδιων, κατά τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, τη λειτουργία της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και των «μπαλοθιών» στην Κρήτη, οδηγεί κάθε χρόνο σε πλήθος τραυματισμών, ακόμα και θανάτων.

Παρά τις τρομερές συνέπειες του πολεμοχαρούς «εθίμου», ο «ακήρυχτος πόλεμος» του βαρελότου δυστυχώς επαναλαμβάνεται κι έχει ως βασικά θύματα συχνά παιδιά και νέους.

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), το οποίο είχε επεξεργαστεί τα στοιχεία από το Σύστημα Καταγραφής Ατυχημάτων Εξωτερικών Ιατρείων, περισσότερα από 110 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα πυροτεχνήματα.

Το 69% των ατυχημάτων αυτών καταγράφονται την περίοδο του Πάσχα. Επτά στα δέκα τραυματισμένα παιδιά έχουν ηλικία 10 έως 14 ετών. Το 93% είναι αγόρια τα οποία έχουν αυτοτραυματισθεί.

Το 41% των τραυματισμών αφορά στο κεφάλι (το 31% στα μάτια), ενώ το 38% των παιδιών υφίσταται εγκαύματα.

Το 24% των τραυματισμένων παιδιών χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, το 15% παραμένει πάνω από μία εβδομάδα.

Το 79% δε, των τραυματισμών οφείλεται σε έκρηξη κροτίδας.

Στην ζοφερή αυτή πραγματικότητα, η πηγή ανησυχίας είναι διπλή, καθώς οι στατιστικές μελέτες, εκτός από βεγγαλικά, δείχνουν ανησυχητικά νούμερα για ατυχήματα και θανάτους που προέρχονται και από τα τροχαία ατυχήματα.

Συγκλονιστικά τα στοιχεία. Και γίνονται ακόμα πιο συγκλονιστικά, όταν οι αριθμοί γίνουν άνθρωποι.

Η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, ενόψει των Άγιων Ημερών του Πάσχα υπενθυμίζει σε κάθε πολίτη πως η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και ο καλύτερος τρόπος προάσπισης της είναι η πρόληψη και προτρέπει όλους, με αίσθημα ατομικής ευθύνης, να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας για την ανθρώπινη ζωή και την υγεία .

Σωστό λοιπόν θα ήταν οι πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τη Πασχαλινή τους έξοδο (και όχι μόνο), να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και να μην ξεχνούν ποτέ ότι η ζώνη, το παιδικό κάθισμα, το κράνος και η ασφαλής οδήγηση σώζουν ζωές.

Να αποφεύγεται η χρήση όπλων, κροτίδων, βεγγαλικών και άλλων παρόμοιων ειδών, που στα χέρια των παιδιών και ενηλίκων γίνονται «φονικά όπλα» και απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα.

Τέλος μαζί με τις ευχές της για ένα αναίμακτο και καλό Πάσχα, η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης ενημερώνει ότι όλες οι όλες υγειονομικές μονάδες της και οι επαγγελματίες υγείας που εφημερεύουν και τις εορταστικές ημέρες θα βρίσκονται στη διάθεση κάθε πολίτη που χρήζει παροχής υπηρεσιών υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News