default-image

Προσφυγικό διαβατήριο για την παραμονή στην Ελλάδα

Απόψεις
Προσφυγικό διαβατήριο για την παραμονή στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την καθιέρωση προσφυγικού διαβατηρίου εξετάζει η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Μιλώντας σε ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το προσφυγικό, τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστούν δικαιώματα σε όσους θα παραμείνουν για ένα ή δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Ικανοποιητική η πρώτη έκθεση αξιολόγησης

«Ικανοποιητική πρόοδο» στην πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας με «αισθητή μείωση» των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα καταγράφει σε γενικές γραμμές η Κομισιόν στην πρώτη έκθεση αξιολόγησης, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται η συνέχιση των προσπαθειών και δεσμεύσεων για τη διατήρηση της προόδου και τη διαρκή διεξαγωγή επιχειρήσεων επιστροφής και επανεγκατάστασης. 

Στις 4 Μαΐου η έκθεση της Επιτροπής σχετικά την εκπλήρωση των κριτηρίων εκ μέρους της Τουρκίας για την απελευθέρωση της βίζας, σε αντάλλαγμα της συνεργασίας της στο Προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας επισημαίνει τα εξής:

Μέχρι στιγμής 325 παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, μετά τις 20 Μαρτίου, έχουν επιστρέψει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας.

Η Frontex έχει αποστείλει 318 αξιωματικούς συνοδείας και 21 εμπειρογνώμονες επανεισδοχής στα ελληνικά νησιά για την υποστήριξη των επιχειρήσεων επιστροφής. Επιπλέον, έχουν αποσταλεί συνολικά 25 Τούρκοι αξιωματικοί-σύνδεσμοι στα ελληνικά κέντρα πρώτης υποδοχής και πέντε Έλληνες αξιωματικοί-σύνδεσμοι στα σημεία άφιξης στην Τουρκία.

Οι πρώτες επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία μετά τη δήλωση πραγματοποιήθηκαν στις 4-5 Απριλίου. 

Μέχρι στιγμής, 103 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «ένας προς έναν.

Η Ελλάδα έχει θεσπίσει ταχείες διαδικασίες για τη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου όλων των σταδίων στα νησιά, από τις αρχικές συνεντεύξεις έως τις προσφυγές.

Στο Ανόβερο ο Μ.Ομπάμα

Άτυπη μίνι Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Ευρωπαίων ηγετών διεξάγεται την επόμενη εβδομάδα στο Αννόβερο με τον Μπαράκ Ομπάμα να έρχεται ενώπιος ενωπίω με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι.

Στο επίκεντρο της συνάντησης η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, η χαοτική κατάσταση στη Λιβύη και το προσφυγικό ζήτημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Telegraph: Επιστρέφουν οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές

Έγγραφα που αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph, αναφέρουν ότι δεκάδες Ευρωπαίοι τζιχαντιστές πήραν «άδεια» από το ISIS ώστε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το γεγονός προκαλεί νέους φόβους ότι η τρομοκρατική οργάνωση ενδέχεται να σχεδιάζει νέες επιθέσεις στη Δύση.

Απομακρύνονται από τη Συρία τραυματισμένοι πολίτες

Ανθρωπιστικές οργανώσεις με τη βοήθεια του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να απομακρύνουν 500 τραυματίες, Σύρους πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πόλεις της Συρίας.

Οι μισοί θα έρθουν από πόλεις που πολιορκούνται από τις συριακές δυνάμεις, ενώ οι υπόλοιποι από πόλεις που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News