default-image

Οι ‘’κροτίδες’’ στο πέρασμα από τη Ζωή στο Θάνατο

Απόψεις
Οι ‘’κροτίδες’’ στο πέρασμα από τη Ζωή στο Θάνατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στασίδια χτυπάνε εντός των Ιερών Ναών και οι κροτίδες σκάνε στους προαύλιους χώρους, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

…… ''Το εκκλησίασμα κτυπά τα στασίδια ρυθμικά, ενώ έξω το χάος βασιλεύει, με πυροβολισμούς, αυτοσχέδιες κροτίδες και πυροτεχνήματα στην τελετή της πρώτης Ανάστασης….   Οι ντόπιοι πετούν στάμνες από τα παράθυρά τους, και αυτά σπάζουν στο δρόμο.   Κάποιες φορές οι στάμνες είναι γεμάτες νερό για να κάνουν μεγαλύτερο θόρυβο….

Στο πέρασμα από το θάνατο στη ζωή γίνεται σεισμός και οι κρότοι συμβολίζουν το σεισμό που έγινε στον Άδη με την Ανάσταση του Χριστού…….

(Αναφορές από τα βιβλία και τα σημειώματα περί εθίμων, παράδοσης για το Πάσχα.)

Στο ανάποδο…..

Στο πέρασμα από τη ζωή στο θάνατο, σαΐτες, κροτίδες, βεγγαλικά, αθύρματα , σου στερούν πολλά.  

Φίλους, ζωή, μέλη, χαμόγελα, το ίδιο το μήνυμα της Ανάστασης.

 Όσοι φτάνουν στις υπερβολές επιμένουν και μιλούν για παράδοση, έθιμα, τελετουργία. Δεν στοιχειοθετείτε ωστόσο από πουθενά πλην της τουριστικής ατραξιόν.  

Δεν έχει να κάνει με την τελετουργία της εκκλησίας παρά μονάχα με τοπικές φιέστες για να μαζευτεί κόσμος, να πέσουν λεφτά στην αγορά και την επόμενη χρονιά να το πουλήσεις, λένε και οι ιερείς.

Ευνοημένοι και οικονομημένοι εκείνοι που τα κατασκευάζουν σε σκοτεινά υπόγεια, εγκαταλελειμμένα κτίρια και τα πωλούν παράνομα και εκείνους τους άλλους  τους αφελείς.  

Οι παρτίδες των εκρηκτικών πάνε κι έρχονται. Οι πιτσιρικάδες παίζουν στις γειτονιές. Οι μπαμπάδες καμαρώνουν. Τα οκτάχρονα , δεκάχρονα, δωδεκάχρονα, μεγάλωσαν, έγιναν άνδρες. Κρατάνε στα χέρια τους εκρηκτικά.

Κι έτσι την πατάμε όλοι. Από δω και πέρα ξεκινά το κεφάλαιο του φόβου.

…. Ένας 18χρονος έχασε προχθές στους Βώρους Ηρακλείου με τον πιο τραγικό τρόπο τη ζωή του, όταν έσκασε αυτοσχέδιο βαρελότο που επιχειρούσε να ανάψει, διαμελίζοντάς τον στην κυριολεξία, ενώ με τη ζωή του - απειλώντας την Κρήτη γι' άλλη μια φορά με διεθνή διασυρμό.

…  Παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία το παιχνίδι ενός 12χρονου στην Κρήτη με τις κροτίδες το βράδυ της Ανάστασης. Ο άτυχος 12χρόνος τραυματίσθηκε από κροτίδα σε περιοχή της Μεσαράς στο Ηράκλειο, καθώς έσκασε πριν την πετάξει στο χέρι του.

 …. ένας 75χρονος ημεδαπός κατηγορείται για παράνομη κατοχή και πώληση πυροτεχνικών ειδών. Εντός αποθηκευτικού χώρου του καταστήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (1.812) πυροτεχνήματα.

…. Ακόμη δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν βαρύτατα από κροτίδες την Κυριακή του Πάσχα στη Μεσσηνία, ανεβάζοντας τον αριθμό των τραυματιών σε τέσσερις τραυματίες και δύο νεκρούς.

…. Τον ουρανό… σφοντύλι είδε  ένας νεαρός την ώρα της Ανάστασης στη Σύμη όταν, τη στιγμή που μαγνητοσκοπούσε το φαντασμαγορικό θέαμα με τις εκρήξεις από δυναμίτες και κροτίδες, δέχθηκε στο κεφάλι μια… πέτρα!

…. τη Χίο, τραυματίστηκε ένας 47χρονος άνδρας που παρακολουθούσε την Αναστάσιμη λειτουργία  στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, όταν είδε ένα πυροτέχνημα που εκτοξεύτηκε από άγνωστο σημείο να κατευθύνεται εναντίον τους και έβαλε μπροστά του το χέρι του για να προστατευθεί.     Το βεγγαλικό τον χτύπησε στον αριστερό του αντίχειρα με αποτέλεσμα να υποστεί ένα ελαφρό τραύμα.

… Χαμένα μάτια, μειωμένη όραση, κομμένα δάκτυλα και χέρια, σοβαρά εγκαύματα, είναι μόνο μερικές από τις τρομερές συνέπειες ενός πολεμοχαρούς «εθίμου», που δυστυχώς επαναλαμβάνεται ανενόχλητο τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο «ακήρυχτος πόλεμος» του βαρελότου έχει ως βασικά θύματα παιδιά και νέους, γιατί πιο εύκολα δελεάζονται από το εντυπωσιακό της έκρηξης, πιο εύκολα κάνουν τη λάθος κίνηση, η οποία αποτελεί όμως σοβαρό ενδεχόμενο ενός τόσο επικίνδυνου «παιχνιδιού».

(Η πραγματικότητα και το ρεπορτάζ εντός κι εκτός του τελετουργικού της Ανάστασης.)

Εκείνοι από την άλλη που θέλουν να προστατευτούν και να ακούσουν το ''Χριστός Ανέστη'' εξορίζονται σε βουνά , λαγκάδια κι εκκλησιές όπου το μόνο ''θόρυβο'' προκαλούν η κατάνυξη, η πίστη, η ζωή.

 Οι ''φίλοι'' μου κάπου εκεί έξω που κλείνουν τα μάτια και τ' αυτιά στις εκκλήσεις ετοιμάζουν ήδη την πυρίτιδα που θα σκάσουν. Άλλοι σε τρίγωνα, άλλοι σε πορτοκάλια, άλλοι σε πεταλούδες ……. Από κάποια εκκλησιά θα μας διώξουν για άλλη μία φορά*.

Αν τώρα είναι τόσο απαραίτητο για την πίστη μας , την ψυχή, το μυαλό, την καρδιά, το αυτί, το ταπεραμέντο μας το σκηνικό αυτό , θόρυβος - τρόμος- υπάρχουν κι εκείνοι που ξέρουν και μπορούν να μας συμβουλεύσουν, τι , γιατί και πως.

Είναι οι επαγγελματίες.

Οι ''φίλοι'' μου κάπου εκεί έξω ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να καταλάβουν και να δώσουν εκείνοι το παράδειγμα στα παιδιά τους και τα παιδιά μου.

*Μαρτυρία πιστού: ''Πριν από μερικά χρόνια πήγα σε άλλη εκκλησιά να λειτουργηθώ, να ακούσω το Χριστός Ανέστη γιατί σ αυτή της γειτονιάς μου είναι παράδοση να σου πετούν τα εκρηκτικά στα πόδια. Έμεινα εγκλωβισμένος στην εκκλησία κοντά μία ώρα μέχρι να κοπάσει η χαρά των πιστών για την Ανάσταση του Κυρίου και να μπορέσω να πάω σπίτι μου''.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News