Αγγέλα Δουλγεράκη

Εν μέσω ''συμπληγάδων'' Αθήνας και Θεσμών

Στο Παρίσι εκτάκτως σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Την Πέμπτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο όπου το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. 


Αύριο, Πέμπτη, αναχωρεί για την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να λάβει μέρος στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. 


Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητεί από όλες τις πλευρές ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι θα εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ δεν έχει κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς.


Σε απόλυτη σύμπλευση με το ΔΝΤ βρίσκεται η ΕΚΤ για μία ισχυρή δέσμη μέτρων στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα ανέφερε «συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ.

Η αξιολόγηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η ολοκλήρωση της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του δανείου της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη, επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Παρά τη γενναιόδωρα ευνοϊκή χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη», αναφέρει το προσχέδιο Μνημονίου ελληνικής κυβέρνησης - ΔΝΤ, το οποίο δημοσίευσε το Reuters. 

«Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του, επιπλέον των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, ουσιώδης θα είναι η αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους» επισημαίνει.

Στο εν λόγω προσχέδιο, το Ταμείο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018. 

Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Υπενθύμισε τη θέση Λαγκάρντ υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, λέγοντας: «Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις».
Επανέλαβε την άποψη ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, «καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου». 
Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Φορολογία - Ασφαλιστικό

Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες και μειωμένο αφορολόγητο θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα χωρίς να έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους θεσμούς.


Μειώσεις έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις, έως 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές, μειώσεις στο ΕΚΑΣ, στα εφάπαξ και στα μερίσματα, αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και επιβολή εισφοράς 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες - αγρότες περιλαμβάνει το βαρύ πακέτο των εννέα μέτρων για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

Οι επιβαρύνσεις


Η μέση επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα από τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση μειώθηκε το 2015 κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης .


Η επιβάρυνση για έναν Έλληνα μισθωτό, άγαμο χωρίς παιδιά και με μέσο μισθό, διαμορφώθηκε στο 39,3% του συνολικού κόστους εργασίας, κυρίως λόγω των εργοδοτικών εισφορών (19,7%) και των εισφορών των εργαζομένων (12,4%), ενώ μικρότερη είναι η επιβάρυνση από τον φόρο εισοδήματος (7,1%). 

Ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων

Πρόταση για αύξηση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24% αναμένεται να προκαλέσει αύξηση σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες, προκαλώντας έμφραγμα στους καταναλωτές.

Στόχος του Οικονομικού επιτελείου είναι με την αύξηση του ΦΠΑ να κλείσει μεγάλο μέρος της τρύπας στο δημοσιονομικό κενό, ωστόσο αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι τιμές στο ράφι θα είναι αυξημένες για πολλά τυποποιημένα προϊόντα όπως:  Αλεύρι, Αλλαντικά, Αναψυκτικά, Καφές, Μακαρόνια, Μαρμελάδες, Παγωτά, Ρύζι, Σοκολάτες, Φρυγανιές, Χυμοί. Αυξήσεις αναμένεται να υπάρξουν επίσης σε: εισιτήρια μέσων μεταφοράς, εστίαση,  ταξί.

Στο υπουργείο εργασίας φορείς νεολαίας

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας ενάντια στην ανεργία και την επισφαλή εργασία προγραμματίζουν το απόγευμα φορείς της νεολαίας.

Με ανακοίνωση της η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στηρίζει τον αγώνα ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και στα νέα μέτρα και καλεί όλους τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί. 

Προς νέα αποχή οι δικηγόροι

Τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων έως τις 22 Απριλίου προτείνει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το ΔΣ του ΔΣΑ εξουσιοδότησε -ενόψει των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό- τον πρόεδρό του, Βασίλη Αλεξανδρή να προτείνει τη συνέχιση της απεργίας στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.


Υπενθυμίζεται ότι δικηγόρος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί από τον πρόεδρο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή του την απόφαση της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με τις οποίες αποφασίστηκε η παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως 15 Απριλίου.

ΤΑΙΠΕΔ ενόπλων δυνάμεων

«ΤΑΙΠΕΔ» Ενόπλων Δυνάμεων φτιάχνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για να βρει έσοδα από Άραβες και Ισραηλινούς, καθώς και από την ενοικίαση αναξιοποίητων ακινήτων.

Το σχέδιο αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος στο «4ο Ετήσιο Συνέδριο με θέμα την Ελλάδα στο επίκεντρο γεωπολιτικών και μεταναστευτικών εξελίξεων και την ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη.


Μάλιστα είπε ότι ήδη έχουν υποβληθεί δύο σημαντικές προτάσεις για την αξιοποίηση έκτασης στη νήσο Φλέβες: Μία πρόταση από το 'Αμπου Ντάμπι για επένδυση ύψους 3,6 δισ ευρώ για τη δημιουργία resort 22.000 θέσεων και μία πρόταση από το Ισραήλ για τη δημιουργία πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας.


Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το «ΤΑΙΠΕΔ Ενόπλων Δυνάμεων» δεν θα πουλά, αλλά θα νοικιάζει ακίνητα, με ενοίκιο στο 5% της αντικειμενικής αξίας.


Ακόμη, ανακοίνωσε επίσης  σε συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά θα προχωρήσει στη δημιουργία κέντρου υποδοχής κρουαζιέρας σε έκταση πεδίου βολής στη Ρόδο.

Σχόλια