Αγγέλα Δουλγεράκη

Η διαχείριση του προσφυγικού και το δράμα των προσφύγων

Μέχρι το Πάσχα όλοι οι πρόσφυγες θα έχουν απομακρυνθεί από το λιμάνι του Πειραιά, δεσμεύθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. 


Υποστήριξε ότι πριν από δύο μήνες στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονταν 6.800 μετανάστες και πρόσφυγες και τώρα βρίσκονται 3.675 άτομα.


Είπε πως ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων και μεταναστών που θα μετακινηθούν από το λιμάνι θα απορροφηθεί στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά και προανήγγειλε το άνοιγμα κι άλλων κέντρων φιλοξενίας στα Οινόφυτα με 400-700 θέσεις και μία ακόμη πτέρυγα στην Μαλακάσα που θα φιλοξενήσει 300-500 άτομα.

Οκτώ λεωφορεία με πρόσφυγες αναχώρησαν σήμερα από την Ειδομένη για τα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας. Συνολικά, τα δύο τελευταία 24ωρα έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη 15 λεωφορεία (επτά αναχώρησαν τη Δευτέρα). Πολλοί πρόσφυγες δηλώνουν κουρασμένοι από την κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης και ελπίζουν οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας να είναι καλύτερες.

Από χθες έως και σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου αποβιβάσθηκαν 101 όλοι κι όλοι μετανάστες και πρόσφυγες, 42 στη Λέσβο, κανένας στη Χίο και 59 στη Σάμο.


Σήμερα, επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 434 προσφύγων στη Λέσβο, 195 στη Σάμο και 18 στη Χίο. Στο σύνολό τους διαμένουν σε δομές εκτός Hot Spot.

Περισσότεροι από 95.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη το 2015, αριθμός που υπολογίζεται ότι είναι τέσσερις φορές αυξημένος συγκριτικά με το 2014.


Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Bureau of Investigative Journalism, η Σουηδία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους το 2015 με 35.369. Ακολουθείται από τη Γερμανία με 14.439, την Αυστρία με 9.331 και την Ουγγαρία με 8.804. 

Στη Μεσόγειο, συνολικά 4.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες από μέλη της ιταλικής ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν 2.154 πρόσφυγες.

«Ήλθε η στιγμή να αντικατασταθούν οι χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές, με την εξασφάλιση ασφαλών διαδρόμων διέλευσης» δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ευκαιρία συζήτησης για τη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης, στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε νέα σύγκρουση μεταξύ Αυστρίας και ΕΕ εξελίσσεται η πρόθεση της Βιέννης να «σφίξει» το συνοριακό πέρασμα στο Μπρένερ με την Ιταλία: Η αυστριακή κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους «το αργότερο την 1η Ιουνίου», κάνοντας προετοιμασίες για κατασκευή φράχτη. Αντιδρά η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι σωστή λύση».

Ως μία «συμβολική παρουσία» που στέλνει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» για ξεπεραστεί το προσφυγικό χαρακτηρίζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο στη Λέσβο.

Εκδήλωση για τους πρόσφυγες, την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Κρήτη, ετοιμάζει το Συντονιστικό Κρήτης για τους πρόσφυγες την Παρασκευή 15 Απριλίου , στις 20:30 το βράδυ στον κινηματογράφο Αστόρια.


Στην εκδήλωση θα προβληθεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Παπαγεωργίου «Η κληρονομιά του Janus : Το πέρασμα ενός πρόσφυγα στην Ευρώπη»  ("Janus's Legacy: Refugee Passage to Europe" ).


Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γ.Νικολακάκης, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας  του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο  σκηνοθέτης ,Δημήτρης Παπαγεωργίου και μέλη του Συντονιστικού Κρήτης για τους πρόσφυγες.

Το προσφυγικό στο ''Βλαχάκειο'' Βιάννου την Κυριακή

Το ντοκιμαντέρ "Στα βήματα των προσφύγων" της "ΚΡΗΤΗ TV", με την αποστολή του δημοσιογράφου Λευτέρη Κουμαντάκη και του οπερατέρ Νίκου Χαλκιαδάκη στη Μυτιλήνη και την Ειδομένη, θα προβληθεί την Κυριακή 17 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στη Βιάννο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πλούσιου πολιτιστικού προγράμματος για το προσφυγικό, που οργανώνεται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου "Περικλής Βλαχάκης", υπό την αιγίδα του Δήμου Βιάννου, με χορηγό επικοινωνίας τον Όμιλο της "ΚΡΗΤΗ TV".

Σχόλια