default-image

Συνεχίζονται οι δράσεις της 12ης εβδομάδας πρόληψης αλκοόλ

Απόψεις
Συνεχίζονται οι δράσεις της 12ης εβδομάδας πρόληψης αλκοόλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το φωνητικό σύνολο Quarto Accademmico του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης στις 20.30-21.00 και Δραματοποιημένη ποίηση Καβάφη από τη Θ.Ο.Κ.Ν.Η. στις 21.00-22.00 συνεχίζονται σήμερα Τρίτη στο Αμφιθέατρο Μαρία Μανασσάκη, στο Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες στο Ηράκλειο, οι εκδηλώσεις της 12ης Εβδομάδας Πρόληψης Αλκοόλ, με κεντρικό μήνυμα:

«Αξίες, Λογοτεχνία, Τέχνη. ΦΡΕΝΟ στο Αλκοόλ » .

Οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού της Κρήτης, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και στόχο την μείωση των προβλημάτων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Διοργανώνονται από το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠαΓΝΗ, σε συνεργασία με το Σύλλογο στήριξης ατόμων με προβλήματα από το αλκοόλ «Η Επιστροφή», υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου και είναι ανοιχτές στο κοινό.

*Το Φοιτητικό Κέντρο βρίσκεται πίσω από το κτήριο των σχολών Φυσικής και Βιολογίας της πανεπιστημιούπολης των Βουτών. Αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις μικρές πινακίδες, θα το βρείτε στο τέλος της κατηφόρας

20:30-21:00 Τραγούδι από το Φωνητικό Σύνολο

Quarto Accademmico του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης.

Διεύθυνση - Διδασκαλία: Μαρία Παπαγιαννάκη.

21:00-22:00 …π?ς ν? μ?ν προσέξω

Μια σπουδή στον «πολιτικό» Κ. Π. Καβάφη

Στην παράσταση συμμετέχουν:

Σοφία Αποστολάκη, Γιώργος Βουζαξάκης, Μαρία Δρακάκη, Χάρης Ζαχαριουδάκης, Λίτσα Καλογερίδη, Κατερίνα Καφούση, Γιάννης Κοσόγλου, Λευτέρης Κουφάκης, Κωστής Μανιάς, Αργύρης Νιπυράκης, Γιώργος Πανσεληνάς, Νίκος Παπαδημητρίου, Γιώργος Παυλίδης, Εύη Πουλή, Κατερίνα Σαβουλίδη, Αγγελική Σπυριδάκη, Μάρω Σωμαράκη, Γεωργία Φραγκιουδάκη, Σοφία Χουλάκη

Επιλογή/Δραματο-ποίηση: Ελένη Γιαμαλάκη Μουσική/Διδασκαλία τραγουδιού: Ορέστης Κουσαθανάς

Ενδυματολογική επιμέλεια: Ντεσισλάβα Τοπάλοβα

Μακιγιάζ: Μαρία Γραικού Φωτισμοί: Δημήτρης Χατζάκης

Μετά την πρεμιέρα μας στις 4 Απριλίου στους Πολιτιστικούς Αγώνες 2016 του Δήμου Ηρακλείου συνεχίζουμε με μεγαλύτερη σιγουριά, χάρη στη θερμή ανταπόκριση του κοινού μας.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας περιμένουμε.

Πιστοί στο ραντεβού μας, δίνουμε το παρόν μας 4ο χρόνο τώρα στην Εβδομάδα Πρόληψης του Αλκοόλ.

Φέτος μάλιστα που κεντρικό θέμα της έχει την Λογοτεχνία και την Τέχνη δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε την πρόσκληση. Η παράσταση της 12ης Απριλίου δίδεται με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο της 12ης Εβδομάδας Πρόληψης του Αλκοόλ.

Πώς και γιατί πολιτικός Καβάφης.

Ο Στρ. Τσίρκας στο βιβλίο του «Ο Καβάφης και η εποχή του» προτείνει τρία ερμηνευτικά κλειδιά για να προσεγγίσουμε τα ιστοριογενή ποιήματά του.

Το πρώτο κλειδί είναι το Ιστορικό γεγονός, το δεύτερο είναι το σύγχρονο γεγονός και το τρίτο τα βιώματα του ποιητή, το ψυχικό γεγονός. «H αρμονική αντιστοιχία των τριών κλειδιών δίνει στο καβαφικό ποίημα το βάθος. Τα δύο πρώτα λειτουργούν σαν δυο καθρέφτες στημένοι αντικριστά· γεννούν την αίσθηση μιας απύθμενης προοπτικής. Ανάμεσα στους δυο καθρέφτες ο ποιητής υψώνει τη λάμπα του, το ψυχικό εγώ του. H παραμικρή κίνησή της φανερώνει νέους κόσμους, ακόμη πιο βαθιούς».

Η ΘΟΚΝΗ, στη φετινή της δουλειά, αυτή τη μέθοδο επιχειρεί να εφαρμόσει, δια των ποιημάτων του Καβάφη. Με άλλα λόγια προσπαθήσαμε να τοποθετηθούμε στα γεγονότα του καιρού μας (δεύτερο κλειδί) μέσα από τα πολύ ισχυρότερα σε ένταση ποιήματα του Καβάφη (πρώτο κλειδί) και ανάμεσα σ' αυτά να υψώσουμε τη «δική μας λάμπα» με την ελπίδα να φωτίσουμε λίγο το ψυχικό μας γεγονός(τρίτο κλειδί). Ζητούμενο; Να δούμε στους «καθρέπτες» αυτό που μας συμβαίνει και αναλόγως να σταθούμε απέναντι του.

Έτσι προχωρήσαμε στη μελέτη των ποιημάτων εκείνων που εκφράζουν μια πολιτική τοποθέτηση απέναντι σε καταστάσεις ανάλογες της εποχής μας. Αυτά κυρίως είναι τα ιστορικά ή ιστορικοφανή ποιήματα.

Από το πλήθος των ποιημάτων αυτών, διαλέξαμε εκείνα που δημιουργούν, κατά τη δική μας ανάγνωση, ένα - κατά το δυνατόν - ολοκληρωμένο σχόλιο στη σύγχρονη πραγματικότητα, τόσο του δημόσιου πολιτικού βίου, όσο και της ταυτότητας του πολίτη που μετατρέπεται «ανεπαισθήτως» σε ιδιώτη και παρακολουθεί «ενεός» τα δρώμενα, άλλοτε θρηνώντας που «αφέθηκε να ενδίδει» κι άλλοτε προσπαθώντας να επιπλεύσει στις φουρτούνες που σαρώνουν τα κεκτημένα του.

Το τελικό κείμενο της παράστασης συντίθεται από 19 ποιήματα όσα και τα μέλη της ομάδας που δρουν επί σκηνής.

Η δομή της παράστασης αρθρώνεται σε δυο μέρη.

Το πρώτο επικεντρώνεται στη δημόσια σφαίρα. Ξεκινάει διθυραμβικά και αυτάρεσκα και παρακολουθεί τη σταδιακή πτώση ως την τελική κατάρρευση. Το δεύτερο μέρος καταπιάνεται με τη στάση επιμέρους κοινωνικών ομάδων και ατόμων (των ανθρώπων της τέχνης, της εξουσίας, των τυχάρπαστων που επιπλέουν πάντα), μπροστά στο πολιτικό γίγνεσθαι και τις αλλαγές που το σαρώνουν. Το σύνολο της παράστασης το διατρέχει η στάση ζωής που προτείνει ο ποιητής.

Στο δύσκολο -κι επισφαλές θεατρικά- εγχείρημά μας, μας συνόδευσε με τα μουσικά του σχόλια, τις συνθέσεις και τη διδασκαλία του ο εξαιρετικός πιανίστας Ορέστης Κουσαθανάς, χωρίς τη συμβολή του οποίου θα ήταν αδύνατη η ολοκλήρωση της δουλειάς μας. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε επίσης τη Ντεσισλάβα Τοπάλοβα για τις ενδυματολογικές της προτάσεις, τη Μαρία Γραικού για την επιμέλεια του μακιγιάζ και τον Δημήτρη Χατζάκη για τους φωτισμούς του. Και οι τρεις τους, πιστοί συνοδοιπόροι της ομάδας μας, συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του κλίματος της παράστασης.

Τέλος ευχαριστούμε τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου για την υλική και ηθική συμπαράσταση.

Ελένη Γιαμαλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News