Αγγέλα Δουλγεράκη

Επαναπροωθούνται 250 μετανάστες εν μέσω έντασης

Νέα επιχείρηση επαναπροώθησης 250 μεταναστών σήμερα από το λιμάνι της Μυτιλήνης προς το Δικελή της Τουρκίας.


Πρόκειται για μετανάστες από τα κέντρα φιλοξενίας της Σάμου , της Χίου και της Μυτιλήνης, εν μέσω αντιδράσεων από τους ίδιους που δεν θέλουν την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Ένταση χθες στη Σάμο από τους μετανάστες, στην Ειδομένη όπως επίσης και στον Πειραιά.

Στον Πειραιά 700 περίπου άτομα αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Στο τέλος μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1, ενώ μόλις 47 άτομα έφυγαν με λεωφορείο προς κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.Μήνυμα την ίδια ώρα του Ταγίπ Ερντογάν προς την ΕΕ ότι δεν πρόκειται να τηρήσει μονομερώς τη συμφωνία της επαναπροώθησης αν οι Ευρωπαίοι δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, κι έτσι γι' αυτούς «παγώνει» η διαδικασία επαναπροώθησης.


Παράλληλα, στη Χίο συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού των δεκάδων προσφύγων που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν προς την Τουρκία, αλλά έφυγαν από το hot spot.

16 Απριλίου στη Λέσβο Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας Φραγκίσκος

Στις 16 Απριλίου τέλος θα πραγματοποιηθεί το Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, όπου από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα επισκεφθούν τους εκεί προσφυγικούς καταυλισμούς, σε μια συμβολική κίνηση για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για το προσφυγικό, καθώς και για την άμεση παύση των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή. 


Την ημερομηνία του ταξιδιού έδωσε στη δημοσιότητα, το Βατικανό. 


Η επίσκεψη του Πάπα πραγματοποιείται κατόπιν επίσημης πρόσκλησης που του απεύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπη, Παυλόπουλος, ο οποίος δηλώνει πεπεισμένος ότι η παρουσία του στο πλευρό των προσφύγων «όχι μόνο θα τους παρηγορήσει, αλλά και θα στρέψει τα βλέμματα όλων στην δραματική τους κατάσταση». 


Ο Ποντίφικας, με δημόσιες παρεμβάσεις του, έχει επανειλημμένως επικρίνει την Ευρώπη για την στάση της απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ έχει ασκήσει αυστηρή κριτική και στο κλείσιμο των συνόρων. 

Σχόλια