default-image

Χ.Βαβουρανάκης: Απαιτούμαι αξιόπιστη Π/θμια Υγεία

Κρήτη
Χ.Βαβουρανάκης: Απαιτούμαι αξιόπιστη Π/θμια Υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρές επιφυλάξεις των γιατρών στο περίφημο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το νέο σύστημα  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βασικός πυρήνας του οποίου θα είναι οι «Μονάδες της γειτονιάς», με την Κρήτη να είναι ανάμεσα στις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν αρχικά πιλοτικά.

Ο σκοπός και το κόστος του σχεδίου φαίνεται να προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα καθώς δεν έχει διευκρινισθεί αν αυτό θα είναι δίκαιο και ουσιαστικό.

Μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο ανέφερε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος τόνισε πως στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο ασθενής και οι Μονάδες της γειτονιάς θα στελεχωθούν με γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας σε συγκεκριμένο πληθυσμό, που θα ανέρχεται γύρω στις 10.000.

Κέντρο αναφοράς για τις «Μονάδες της γειτονιάς», θα είναι το Κέντρο Υγείας ή η Μονάδα του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας της περιοχής.

Υπάρχουν αρκετά κεφάλαια που πρέπει πρώτα ξεκαθαρίσουν σύμφωνα με την άποψη μας, επαναλαμβάνει στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα της υγείας, διευκρινίζοντας εξ αρχής ότι χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  κα όχι απλά την υπογραφή ενός υπουργού που θέλει να αφήσει το όνομά του.

Στις επισημάνσεις του ο διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας / Δευτεροβάθμιας Φροντίδας, το ξεκαθάρισμα εισφορών και παροχών, η ελεύθερη επιλογή γιατρού και η στελέχωση λειτουργία τους 24εις ώρες το 24ωρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News