Αγγέλα Δουλγεράκη

Έεερχεται..... ''Το ιατρείο της γειτονιάς μου''

Οι «Μονάδες της γειτονιάς» θα αποτελέσουν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης που επιχειρείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό.

Όπως εξηγεί, στόχος είναι το Σύστημα Υγείας «να πλησιάσει τον πολίτη και να γίνει οικείο προς αυτόν» και να υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι «Μονάδες της γειτονιάς» θα στελεχωθούν με γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας σε συγκεκριμένο πληθυσμό, που θα ανέρχεται γύρω στις 10.000.Κέντρο αναφοράς για τις «Μονάδες της γειτονιάς», θα είναι το Κέντρο Υγείας ή η Μονάδα του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας της περιοχής και οι δομές αυτές θα αποτελούν τη βάση της πυραμίδας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. 

«Στόχος, είναι ο πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση στην ομάδα υγείας η οποία και θα τον κατευθύνει, στο νοσοκομείο, αν κρίνεται απαραίτητο» υπογραμμίζει ο κ. Βαρδαρός.Το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και σε  πρώτη φάση θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή τριετούς διάρκειας, σε τέσσερις αστικές περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. 

Αρχικά, θα δημιουργηθούν 30 «Μονάδες της γειτονιάς», που θα στελεχωθούν με επικουρικό  ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, και θα χρειαστούν περίπου 300 άτομα, ενώ θα γίνουν και νέες προσλήψεις προσωπικού, χωρίς να αποκλείονται εσωτερικές μετακινήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο. 

 

Σταδιακά το σύστημα θα επεκτείνεται, με στόχο το 2020 η κάλυψη να αγγίζει το 40% με 50% του αστικού πληθυσμού, δηλαδή 4,5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν πρόσβαση σε «Μονάδα Υγείας της γειτονιάς», οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, το νέο σύστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό από πλευράς κινήτρων για τους νέους γιατρούς και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας.Παράλληλα, το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, θα υποστηρίζεται από το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και όπως υποστηρίζει ο κ. Βαρδαρός, «η Ελλάδα έχει το κατάλληλο, υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό για να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

  

«Στόχος μας είναι η διευκόλυνση πρόσβασης του πολίτη σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και όταν μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που σήμερα βρίσκονται στα όριά τους» προσθέτει.Πάντως ο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υγείας προσθέτει ότι χρειάζεται και «εκπαίδευση» του πολίτη για τη λειτουργία του συστήματος, τονίζοντας ότι η ΠΦΥ, με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση  έχει «απαξιωθεί, και  όχι τυχαία», όπως λέει, αλλά «για να οδηγηθεί ο ασθενής στον ιδιωτικό τομέα». Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κλείσει καμία υπάρχουσα Μονάδα, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη επανασχεδιασμού της κατανομής τους. «Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις όποιες ισορροπίες στο σύστημα Υγείας, ούτε να προχωρήσουμε σε βίαιες προσαρμογές». Αναφέρει, όμως ότι υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν και φέρνει ως παράδειγμα περιοχή, όπου λειτουργεί Κέντρο Υγείας και Μονάδα ΠΕΔΥ, η μία μονάδα είναι στα ραντεβού η άλλη όχι, οι γιατροί της μιας πληρώνονται για εφημερίες της άλλης λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο, το οποίο δεν θεωρείται εφημερία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη προχωρήσει οι συστεγάσεις και η λειτουργική ενοποίηση Μονάδων, και μόνο στην 1η και στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια η εξοικονόμηση ξεπερνά τα 2,5 εκατ. Ευρώ, όπως γράφει το in.gr.

Σχόλια