default-image

''Αναδίπλωση του υπουργείου για την κοινωφελή εργασία''

Απόψεις
''Αναδίπλωση του υπουργείου για την κοινωφελή εργασία''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αναδίπλωση προχώρησε το υπουργείο Εργασίας μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε σε αντιπολίτευση, Δήμους και ανέργους η απόφαση περί διατήρησης του προγράμματος μόνο σε 32 Δήμους σε όλη τη χώρα κι όπου καταγράφεται υψηλή ανεργία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα από πεντάμηνα θα εξελισσόταν σε εργασία οκτάμηνης διάρκειας . Αρχικά θα εφαρμοζόταν σε 17 Δήμους και στη συνέχεια σε 32, αλλά μεταξύ αυτών δεν υπάρχει κανένας Δήμος της Κρήτης.

Σήμερα μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο 9,84 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης κατέβαλε προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι κινήσεις του υπουργείου Εργασίας και είπε ότι από τον Ιούνιο το πρόγραμμα τελικά θα εφαρμοστεί σε όλους του Δήμους.

Είχαν προηγηθεί επίσης στο Ράδιο 9,84 οι δηλώσεις του αναπληρωτή γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Κρήτης θα έπρεπε να είχαν αναλάβει ήδη πρωτοβουλία ώστε να διασφαλίσουν έστω και τα ελάχιστα στους  ανέργους αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία στηρίχτηκε και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ''πενταμηνίτες''. Μάλιστα τους κάλεσε να ενεργοποιούν τάχιστα, υποσχόμενος ότι ο ίδιος κι όλοι οι βουλευτές Κρήτης της ΝΔ θα στήριζαν την προσπάθεια αυτή.

Στη συνέχεια ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τα όσα ειπώθηκαν μέσα από τη Συχνότητα του Ράδιο 9,84, εξέδωσε και γραπτή δήλωση , αναφέροντας:

«Σχετικά με συγκεκριμένες φωνές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τις τελευταίες δύο ημέρες ζητούν τα ρέστα από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ με την υποτιθέμενη «κατηγορία» ότι «αδράνησαν» ώστε δήμοι του Νομού Ηρακλείου να μην ενταχθούν στα νέα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, οφείλουμε να επισημάνουμε:

Πρώτον, όλοι οι δήμοι της χώρας σχεδιάζεται να ενταχθούν στα παραπάνω προγράμματα.

Δεύτερον, η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας 8 μηνών, αφορά σε πρώτη φάση και πιλοτικά σε συνολικά 17 και σε δεύτερη φάση σε επιπλέον 32 δήμους με αποκλειστικό γνώμονα την ουσιαστική στήριξη μακροχρόνια ανέργων.

Η μεθοδολογία επιλογής των εν λόγω δήμων είναι συγκεκριμένη και απολύτως βάσιμη: Είναι δήμοι - θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, δηλαδή δήμοι που συνδυαστικά παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας αλλά και αυξημένη ποσοστιαία μεταβολή μακροχρόνιας ανεργίας.

Απέναντι στις φωνές λαϊκισμού και παραπληροφόρησης που διατείνονται και επιμένουν ότι οι δήμοι του Ηρακλείου πρέπει να ενταχθούν στους παραπάνω δήμους, και εκστομίζονται συνήθως από όσους πασχίζουν να αποσιωπήσουν τις διαχρονικές τους ευθύνες στη δημιουργία στρατιών μακροχρόνια ανέργων, ένα είναι το βέβαιο:

Έχουμε χρέος και ευθύνη για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο.

Παράλληλα με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ανακουφίζουν το ζήτημα της ανεργίας πρέπει να δούμε οργανωμένα, συγκροτημένα και ολοκληρωμένα το θέμα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και τη συμβολή

τους στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και να κινηθούμε στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News