Αγγέλα Δουλγεράκη

Νέα διάσκεψη στη Γενεύη για τους πρόσφυγες

Κατατίθεται σήμερα στη βουλή το σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και απαιτούν νομικές διευθετήσεις.

Διάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο διεξάγεται σήμερα στη Γενεύη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι επιδιώκουν να επανεγκαταστήσουν περισσότερους από 450.000 Σύρους πρόσφυγες, περίπου το ένα δέκατο αυτών που βρίσκονται τώρα σε γειτονικές χώρες, μέχρι τα τέλη του 2018, αλλά παραδέχθηκαν πως έχουν να καταπολεμήσουν τον εκτεταμένο φόβο και την πολιτικοποίηση του ζητήματος.

"Το διεθνές πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε -και κανείς δεν είναι αφελής για αυτό- γνωρίζουμε πολύ καλά πως έχουμε να κάνουμε με μια πολύπλοκη κατάσταση, αυξανόμενο φόβο σε πολλές χώρες, αυξανόμενη πολιτικοποίηση των θεμάτων των προσφύγων, του εκτοπισμού και του ασύλου.

Αυτό είναι κάτι δύσκολο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Άντριαν Έντουαρντς.

Για δραστική μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έκανε λόγο σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Κέραρ στη Λουμπλιάνα. 


Σκοπός της συμφωνίας που τέθηκε σε εφαρμογή, ήταν να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ και να βρεθεί κοινή λύση, εξήγησε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Με πετροπόλεμο απάντησαν στους Αστυνομικούς οι πρόσφυγες  της Ειδομένης όταν  οι πρώτοι επιχείρησαν ν ανοίξουν τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Ακολούθησε μικροσυμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας η αστυνομία έβαλε στο αυτοκίνητο για να προσαγάγει μία γυναίκα, αλλά οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες όρμησαν και την έβγαλαν έξω.


Σημαντική αύξηση στον αριθμό των παιδιών προσφύγων που φτάνουν είτε με τους γονείς τους είτε μόνα τους προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια παρουσιάζεται το πρώτο τρίμηνο του 2016 σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) στη Λέσβο το 2015 εισήλθαν 500.000 πρόσφυγες εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 750 ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 537.


Στην Κω πέρυσι εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 93 ενώ στη Λέρο από τους 127.000 πρόσφυγες οι 210 ήταν ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών).


Βάση των ίδιων στοιχείων από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Μαρτίου έχουν εισέλθει στη χώρα μας 147.393 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ.

Σχόλια