Αγγέλα Δουλγεράκη

Νεκρός 21χρονος στην Κρήτη λόγω γρίπης Η1Ν1

Έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή ο 21χρονος από το Μυλοπόταμο, που νοσηλευόταν εδώ και ενάμιση μήνα με τη γρίπη Η1Ν1 στην εντατική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ώρες, «ήταν τραγική», όπως τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Ανέστης Κιούλπαλης, προσθέτοντας ότι «παρά τις προσπάθειες των γιατρών, χθες τα ξημερώματα ο 21χρονος δεν άντεξε και έχασε τη μάχη που έδινε προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή. Από την ημέρα εισαγωγής του εμφάνιζε μια πολύ βαριά εικόνα και δυστυχώς υπήρξαν τα τελευταία 24ωρα επιπλοκές, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτήν την κατάληξη».

Από την πλευρά της, η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Ελένη Μαυρομάτη ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα δυσάρεστο και συνάμα λυπηρό περιστατικό», τη στιγμή που σε επίπεδο χώρας οι νεκροί από τη νόσο ανέρχονται σε 149, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ταυτότητα

Σημειώνεται ότι, με βάση την ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Εποχική έξαρση

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [Α (Η1Ν1) pdm09, Α (Η3Ν2) και Β],

δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1) pdm09.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη-Βάλια Μπούη

Σχόλια