Αγγέλα Δουλγεράκη

Νέα μέτρα από τους 28 για την τρομοκρατία

Την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασαν την Πέμπτη εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το in.gr.

Ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, από την πλευρά του ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Σε ύψιστη επιφυλακή το Βέλγιο εν μέσω παραιτήσεων


Σε ύψιστη επιφυλακή, αν και με το επίπεδο συναγερμού μειωμένο κατά μία βαθμίδα, παραμένει το Βέλγιο ενόσω έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που συνδέουν τις επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι με το ίδιο δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους.


Οι Αρχές πιστεύουν ότι έλαβαν μέρος συνολικά πέντε άτομα στις επιθέσεις σε μετρό και αεροδρόμιο, δύο εκ των οποίων δεν έχουν ταυτοποιηθεί και καταζητούνται.


Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν ότι οι αδελφοί Μπακραουί βρίσκονταν στις λίστες της αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ, ενώ λαμβάνει διαστάσεις η κριτική για ολιγωρία των βελγικών Αρχών.

Το Βέλγιο πάντως παραδέχεται «λάθη» στην περίπτωση του Μπακραουί ενώ η παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου συνδέεται με τους χειρισμούς στην περίπτωση ενός εκ των βομβιστών, του Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, για τον οποίον Ερντογάν και Άγκυρα επιμένουν ότι είχαν προειδοποιήσει όχι μόνο την Ολλανδία αλλά και το Βέλγιο.

Συνελήφθη ένας ύποπτος στη Γαλλία για νέο χτύπημα

Στη Γαλλία, οι δυνάμεις ασφαλείας «απέτρεψαν μια νέα επίθεση που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο», όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ μετά από τη σύλληψη ενός Γάλλου ύποπτου.

«Το άτομο που ανακρίνεται, Γάλλος υπήκοος, είναι ύποπτο για συμμετοχή σε ανώτατο κλιμάκιο στο σχέδιο αυτό. Ήταν μέλος ενός δικτύου τρομοκρατίας το οποίο σχεδίαζε επίθεση στη Γαλλία», είπε ο Καζνέβ σε τηλεοπτικές δηλώσεις του από το γραφείο του.

Σχόλια