default-image

Νοτιάδες στα 8-9 μποφόρ και κοκκινόχωμα σήμερα στην Κρήτη

Απόψεις
Νοτιάδες στα 8-9 μποφόρ και κοκκινόχωμα σήμερα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρώνουν οι νοτιάδες στην Κρήτη με την ένταση τους στα πελάγη να φθάνει στα 8-9 μποφόρ.

Η ένταση του φαινομένου αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και αύριο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Ήδη σε όλο το νησί καταγράφονται αρκετές πυρκαγιές με τους ανέμους να συνεπικουρούν το καταστροφικό τους έργο και την μεγαλύτερη από αυτές να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σφάκα Σητείας.

Κανονικά ο κατάπλους ων πλοίων στο λιμάνι του Ηρακλείου και η πρόσδεσή τους στους προβλήτες αν και ο καιρός θα δείξει αν το βράδυ θα αποπλεύσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα στο Ράδιο 9,84 η πρωινή πτήση προς Αθήνα είχε καθυστέρηση μισής ώρας.

Μέτρα προφύλαξης παράλληλα θα πρέπει να πάρουν και οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού σύμφωνα με τη Διεύθυνση υγείας και το γιατρό Μανόλη Λουμπούνη.  

Μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη ο Γιατρός επισήμανε την αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων (μεταφορά σκόνης από νότιους ανέμους), πάνω από τη συνήθη μέση τιμή, που είναι τα 50 μg/m3 και πως απαιτείται:

* Περιορισμός στην άσκοπη χρήση των ΙΧ, επειδή το φαινόμενο επιτείνεται και λειτουργεί αθροιστικά με την ύπαρξη καυσαερίων.

* Τα άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή ενήλικες και παιδιά με γνωστά αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και καρδιοπαθείς, θα πρέπει να περιορίσουν την σωματική άσκηση για τις ημέρες αυτές, και την όσο το δυνατόν μικρότερη παρουσία τους σε εξωτερικούς χώρους.

* Σε κάθε περίπτωση, και επί οποιωνδήποτε εκδηλώσεων από το αναπνευστικό τους σύστημα, να επιδιωχθεί η επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News