default-image

Παρέμβαση της Κομισιόν ζητά η Αθήνα για το προσφυγικό

Απόψεις
Παρέμβαση της Κομισιόν ζητά η Αθήνα για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι, στην Τουρκία ζητεί η Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύσκολη η συμφωνία που δεν μεταφράζεται με ευκολία στην πράξη και ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους εκτίμησε μόλις χθες,  μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη η πανεπιστημιακός Ντανιέλλα Μαρούδα.

Κυνική ομολογία Ευρωπαίου

«Ναι». Ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση - ομολογία κοινοτικού αξιωματούχου στην ερώτηση του ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες αν η Ευρώπη θέλει να μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε νέα «νήσο Έλις». Το όνομα του αξιωματούχου δεν αποκαλύφθηκε. 

Σημειώνεται ότι η νήσος Έλις βρίσκεται στα ανοιχτά του Μανχάταν, και υπήρξε ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Τ.Χριστοφιλοπούλου: Θρασύδειλη κι ανίκανη σήμερα η Ευρώπη

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, τόνισε πως «η Ευρώπη όπως την είχαμε γνωρίσει και ονειρευτεί, δεν υπάρχει πια, αφού σήμερα είναι το αντίγραφο μιας παλιάς της εικόνας. Θρασύδειλη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα».

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι οι μεγάλες ροές προσφύγων από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, δεν μπορούν να διακοπούν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, η βία και η αποσύνθεση των χωρών αυτών.

Πρόσθεσε ότι «καμία συμφωνία δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα αυτά να αφήσουν πίσω τους την βαρβαρότητα και να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Κατά συνέπεια, αυτό το είδος συμφωνιών μπορεί να έχει μόνον εφήμερα αποτελέσματα».

Γ.Μουζάλας: Στον επόμενο μήνα η εκκένωση της Ειδομένης

Με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζουν η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχέδιο για την ομαλή μετεγκατάσταση περίπου 14.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Το σχέδιο, ωστόσο, καθυστερεί, εξαιτίας δύο εμποδίων. Το πρώτο είναι πως ακόμα δεν είναι έτοιμες οι δομές φιλοξενίας για τον τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων και το δεύτερο πως χιλιάδες μετανάστες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης και αρνούνται τη μεταφορά τους.

Σε ένα μήνα ο de facto καταυλισμός της Ειδομένης θα έχει διαλυθεί, διευκρίνισε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παραμένει στο πόστο του και οι πληροφορίες τον θέλουν να την αφήνει αναβαθμιζόμενος σε θέση συμβούλου παρά τω πρωθυπουργώ, στις... στάχτες της αρχικά διαφαινόμενης ως ενδοκυβερνητικής κρίσης που κατέληξε σε διαβεβαιώσεις από τον κυβερνητικό εταίρο για πλήρη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σε βάθος 4ετίας. 

Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε αυτό να είχε γίνει και νωρίτερα «αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά», όπως είπε. 

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες, δηλαδή την εντύπωση ότι στην Ειδομένη θα φτιάξουμε (επίσημο) camp» εξήγησε ο υπουργός σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξελίσσετο σε ένα «νέο Καλαί, μία πηγή ανωμαλίας».

Αρνήθηκε δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε πρόσκληση στους μετανάστες - πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα, λέγοντας:

«Δεν είπαμε ποτέ ανοίξαμε και σας περιμένουμε». «Η Γερμανία - αντέτεινε - είναι που έλεγε ότι θέλει 1.200.000 πρόσφυγες.

Διαδηλώσεις προσφύγων

Δύο παράλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας χθες στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Η μία πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές από ομάδα Σύρων που ζητούσαν να τους επιτραπεί η διέλευση στην ΠΓΔΜ και η δεύτερη από πρόσφυγες της κουρδικής φυλής των Γεζίντι, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο δικό τους, ξεχωριστό πρόβλημα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος Σαλίμ από το Ιράκ, η κοινότητα των Γεζίντι διώκεται με τον πλέον άγριο τρόπο από τον ISIS, περισσότερο από κάθε άλλη μειονότητα λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.

Διαμαρτυρίες πολιτών για τους χώρους φιλοξενίας

 Ένταση επικράτησε έξω από το κέντρο φιλοξενίας στα Δολιανά Καλπακίου. Ομάδα κατοίκων αντιδρά στην άφιξη και άλλων προσφύγων στην περιοχή. Την ίδια ώρα αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και φραστικά στον περιφερειάρχη Ηπείρου.

Στο κάδρο πλέον και η Κρήτη

Πολύ σύντομα η Κρήτη θα φιλοξενήσει πρόσφυγες σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη συνάντηση της ΠΕΔ με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Κάθοδος την Πέμπτη στο Ηράκλειο του υπουργού εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή και συνάντηση του με τους Δημάρχους.

Την ίδια ώρα , στο πλαίσιο της προετοιμασίας χώρων φιλοξενίας προσφύγων σε Δήμους της Κρήτης εργαζόμενοι και εθελοντικές οργανώσεις υπό την καθοδήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ράδιο 9,84 στελεχώνουν ομάδες εργασίας και κατανέμουν μεταξύ τους τις αρμοδιότητες της καθεμίας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα μόλις ξεκινήσει η φιλοξενία προσφύγων στο νησί.

Τις πληροφορίες αρνούνται να επιβεβαιώσουν οι δήμαρχοι όταν ρωτήθηκαν στην προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να μην υπάρξουν εντάσεις στον κοινωνικό ιστό αυτών των περιοχών.

Συνάντηση των Δημάρχων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου σήμερα στη Λότζια για την αποστολή της βοήθειας σε τρόφιμα , ρούχα, παπούτσια και είδη ατομικής υγιεινής που συγκεντρώθηκε από τους πολίτες το προηγούμενο διάστημα.

Στο περιφερειακό συμβούλιο αύριο η συζήτηση του θέματος μετά από ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Λεονταράκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News