Αγγέλα Δουλγεράκη

Φθάνουν το κοκκινόχωμα και οι νοτιάδες

 Μέτρα προφύλαξης πρέπει να πάρουν οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού λόγω μεταφοράς σκόνης από αναμενόμενους ισχυρούς νότιους ανέμους 23 και 24 Μαρτίου, αναφέρει σε δελτίο της η περιφέρεια Κρήτης. Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο από το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου και σταδιακά θα εξασθενήσει από τα ξημερώματα μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της 24ης Μαρτίου.

Μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη ο Γιατρός από τη Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Μανόλης Λουμπούνης αναφέρθηκε στις προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρουν οι πολίτες.

Εντός Απριλίου εντωμεταξύ σύμφωνα με τον ίδια αναμένεται να ξεκινήσουν και οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του πληθυσμού των κουνουπιών καθώς η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη, με την επισήμανση ότι και οι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους διατηρώντας καθαρούς τους χώρους εντός κι εκτός των σπιτιών τους.


Αναλυτικά στο δελτίο αναφέρεται:


Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης επιθυμεί ενημερώνει τους πολίτες ότι στις 23 και 24 Μαρτίου, ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη, είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, να υπάρξει αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων (μεταφορά σκόνης από νότιους ανέμους), πάνω από τη συνήθη μέση τιμή, που είναι τα 50 μg/m3. Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο από το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου και σταδιακά θα εξασθενήσει από τα ξημερώματα μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της 24ης Μαρτίου.


Επειδή το γεγονός αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, η Διεύθυνση Υγείας συνιστά:


* Περιορισμό στην άσκοπη χρήση των ΙΧ, επειδή το φαινόμενο επιτείνεται και λειτουργεί αθροιστικά με την ύπαρξη καυσαερίων.


* Τα άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή ενήλικες και παιδιά με γνωστά αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και καρδιοπαθείς, θα πρέπει να περιορίσουν την σωματική άσκηση για τις ημέρες αυτές, και την όσο το δυνατόν μικρότερη παρουσία τους σε εξωτερικούς χώρους.


* Σε κάθε περίπτωση, και επί οποιωνδήποτε εκδηλώσεων από το αναπνευστικό τους σύστημα, να επιδιωχθεί η επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.

Σχόλια