default-image

Δεκάδες τ’ αγκάθια για το προσφυγικό στη σύνοδο κορυφής

Απόψεις
Δεκάδες τ’ αγκάθια για το προσφυγικό στη σύνοδο κορυφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύσκολη η σημερινή σύνοδος για το προσφυγικό με το βλέμμα στην Κύπρο.

Ο στόχος είναι σαφής, μια συμφωνία αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη-μέλη, καθώς και από τους τούρκους.

Οι εργασίες προχωρούν, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 ηγέτες.

Πολύπλοκα και τα πολιτικά, νομικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ δεν υπάρχει εγγύηση παρά μόνο προσδοκία ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική θα αποφέρει το ζητούμενο, που είναι η δραστική μείωση της ροής προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.

Στα νομικά προβλήματα, το σημαντικότερο όλων είναι το πώς θα γίνονται οι επιστροφές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία χωρίς να παραβιάζεται το κοινοτικό, αλλά και το διεθνές δίκαιο, που διασφαλίζει το δικαίωμα ασύλου.

Τα πολιτικά προβλήματα έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που προσκρούει στις αντιδράσεις της Κύπρου, η οποία απειλεί με βέτο εάν την πιέσουν στο άνοιγμα πέντε κεφαλαίων που ζητάει η Άγκυρα.

Έχουν να κάνουν επίσης με την επιτάχυνση της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., όπου επιφυλάξεις έχουν αρκετές χώρες.

Υπάρχουν όμως και γενικότερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από τη χώρα μας και την Ιταλία, η οποία εξελίσσεται με ρυθμό «χελώνας», εξαιτίας της απροθυμίας των εταίρων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων πρέπει να ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη και έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη, διαμηνύει η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι μία συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να συνοδευτεί από συμφωνία μεταξύ της ΕΕ για την αποδοχή ποσοστώσεων κατανομής. Αφήνει ανοιχτή την έκβαση της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας· επιμένει στην ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης, ενώ κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο στην καταγραφή των προσφύγων στην Ελλάδα. 

Τις ευθύνες της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας για την έως τώρα αποτυχημένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε από τις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας την Τετάρτη στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην αδυναμία συνεννόησης της Ελλάδας με τα Σκόπια, αλλά και εφαρμογής συγκεκριμένου και γρήγορου σχεδίου ασφάλειας, απέδωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Ειδομένη.

Παράλληλα, επανέλαβε πως η χώρα του είναι έτοιμη να λάβει κάθε μέτρο ώστε να προστατεύσει τα σύνορά της και την εθνική της ασφάλεια.

Ο κ. Ιβανόφ που συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ένας ανεξέλεγκτος αριθμό μεταναστών και ξένων πολιτών προσπάθησαν να διασχίζουν τα σύνορα του κράτους μας παράνομα. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας, αντέδρασαν με επιτυχία και θέλω να συγχαρώ όλους για την έγκαιρη και υπεύθυνη αντίδρασή τους, χωρίς τη χρήση βίας».

Διαβεβαιώσεις ότι παραμένει προσηλωμένη στην «εθνική στρατηγική» για το προσφυγικό, παρά τους υψηλούς τόνους της κριτικής της προς την κυβέρνηση, έδωσε χθες η Ν.Δ.

Η Συγγρού προανήγγειλε μάλιστα ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταφέρει στη σύνοδο του ΕΛΚ την απαράδεκτη και ντροπιαστική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και θα ζητήσει να υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την αδιέξοδη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Ήρθε το έγγραφο για χώρους φιλοξενίας προσφύγων και στην Κρήτη

Την υπόδειξη χώρων όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πρόσφυγες ζητά με επείγον έγγραφό του προς την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους του νησιού το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με έγγραφό του χθες 16 Μαρτίου ζητά από τους φορείς της αυτοδιοίκησης να υποδείξουν τους "κατάλληλους" προς στέγαση των προσφύγων χώρους δίνοντας και συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακοί χώροι, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.α., οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αποχετευτικό δίκτυο και ύδρευση, να είναι δίπλα σε αστικά κέντρα και να έχουν άμεση πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News