Αγγέλα Δουλγεράκη

Το προσφυγικό σε νέα σύσκεψη υπό τον Α.Τσίπρα

Νέα σύσκεψη σήμερα υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, αλλά και το πώς θα κινηθεί η Αθήνα εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας.


Προτεραιότητα μας είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη-μέλη, δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, χθες από την Ειδομένη.

Η Κομισιόν στηρίζει τις ελληνικές Αρχές για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και κυρίως να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός προσφύγων στην Ειδομένη, δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσφυγική κρίση και την κατάσταση στη χώρα.

Για κίνδυνο δημιουργίας «τετελεσμένων σε βάρος της» στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης, με δήλωσή του. Αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις. Αλλιώς θα είμαστε έρμαιοι προβλημάτων της κάθε στιγμής, όπως σήμερα του προσφυγικού», είπε μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός.

Πάνω από 30 Κομμουνιστικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο δήλωσαν τη συμφωνία τους με την πρωτοβουλία για μια Κοινή τοποθέτηση για το προσφυγικό ζήτημα, σε μια στιγμή που εντείνεται το δράμα χιλιάδων ανθρώπων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των ανάλογων στρατιωτικών επεμβάσεων στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη.

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης από την Ειδομένη κάλεσε την κυβέρνηση να εκπονήσει οργανωμένο σχέδιο για την εκκένωση του καταυλισμού, ενώ άσκησε κριτική για την απουσία του Κράτους. Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης , σύμφωνα με τον ίδιο ο καταυλισμός.

Κόντρα Γεροβασίλη-Κουμουτσάκου παράλληλα μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατά ταυτόχρονα και στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στη βάρκα της ευαισθησίας.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε:
Ο απών κ. Τσίπρας, που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία.

''Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, γιατί εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι, με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα, δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, δεν προσπαθούμε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα'' δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
''Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας, ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει, αντίθετα, την έχει την τιμή να έχει βοηθήσει, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όσο το δυνατόν τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει να πάνε σε χώρους φιλοξενίας.

Νέα κέντρα φιλοξενίας ανοίγουν στη Λέσβο σε Μανταμάδο και Συκαμνιά καθώς στο νησί είναι εγκλωβισμένοι 5.143 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν προς το παρόν στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ ή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Προβληματισμός κι από τα στοιχεία που δίνει το λιμενικό καθώς οι προσφυγικές ροές παρά τις περιπολίες του ΝΑΤΟ δεν μειώνονται. Μόλις σε πέντε ημέρες κλήθηκαν να παρέμβουν σε 59 περιστατικά διασώζοντας 2.797 άτομα, στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Μεγίστης.

Την κάλυψη του λειτουργικού κόστους ενός hot spot για παιδιά πρόσφυγες και τις μητέρες τους προτίθεται να αναλάβει το «Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη», ενώ παράλληλα αποφάσισε να προσφέρει στο υπουργείο Υγείας 2.000 εμβόλια μετά τα κρούσματα ηπατίτιδας και ανεμοβλογιάς που εμφανίστηκαν στην Ειδομένη και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».  Κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα στο υπουργείο Υγείας, θα υπογραφεί η σύμβαση για τη δωρεά των εμβολίων. 

Έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 2 Απριλίου. Μοναδικό θέμα της συνόδου ο ρόλος και η συνεισφορά των πανεπιστημίων της χώρας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Στη συνεδρίαση, θα παρευρεθεί και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου.

Με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισκέπτεται τη Λέσβο, η Αντζελίνα Τζολί.

Να είστε βέβαιος ότι το να βρεθεί μια μακροχρόνια ευρωπαϊκή λύση  της κρίσης του  προσφυγικού  και μεταναστευτικού,  βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Επιτροπής, η απάντηση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Γιάννη Κουράκη μετά την επιστολή του πρώην Δημάρχου στον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής. 
Και συνεχίζει: Όπως έχετε πιθανώς ήδη δει, εκτός από τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι από την Επιτροπή το 2015, στις 2  Μαρτίου 2016, έχουμε προτείνει ένα όργανο  Έκτακτης Βοήθειας που πρέπει να χρησιμοποιείται εντός της   Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παράσχει ταχύτερη και πιο στοχευμένη παρέμβαση σε μείζονες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης βοήθειας στα Κράτη Μέλη με μεγάλο αριθμό προσφύγων».

Σχόλια