Αγγέλα Δουλγεράκη

Έργα ανθρώπων …..

Βρέφη που πεθαίνουν από την πείνα, παιδιά που ζουν τρώγοντας γρασίδι και τροφές ζώων καταγράφει στην έκθεση της η οργάνωση «Save the Children» στη Συρία.


''Η  πείνα θερίζει τη Συρία και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, που ζουν στις υπό πολιορκία πόλεις, βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη'' αναφέρει.

Σύμφωνα με την οργάνωση τα παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα στις ''υπαίθριες φυλακές'' λιμοκτονούν, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει αποσπασματικά και χωρίς οργανωμένο τρόπο.

Στην έκθεση που δημοσίευσε το in.gr αναφέρεται:  ''Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονται 18 διαφορετικές πόλεις της Συρίας και μαζί με αυτές περίπου 500.000 άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη. Ορισμένοι οργανισμοί ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν χωρίς φαγητό και φάρμακα.Από την έρευνα που έκανε η οργάνωση, το ένα τρίτο των κατοίκων περνούν συχνά μια ολόκληρη ημέρα με ένα γεύμα και ένα τέταρτο αυτών βλέπει παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα. Στη Μοανταμίγια, για παράδειγμα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμεταρα από τη Δαμασκό, τρία νεογέννητα πέθαναν επειδή τελειωσαν οι σακούλες ορού στο νοσοκομείο.Ένα αποστεωμένο από την πείνα αγόρι γύρω στα 10 κοιτάζει την κάμερα της οργάνωσης και με φωνή του να τρέμει έτοιμο να κλάψει λέει: «Αντιμετωπίζουμε μία φρικτή πολιορκία εδώ. Ο πατέρας μου δεν έχει χρήματα για να μας φέρει φαγητό. Δεν έχουμε παπούτσια, σκούφους, θερμάστρες ή γάντια».«Καίω ρούχα για να ζεσταθούμε. Το παιδί μου κλαίει για ένα κομμάτι ψωμί» λέει μια μητέρα.

«Προσπαθώ να πείσω τα παιδιά μου ότι το γρασίδι τρώγεται. Συνήθως μου λένε "Μπαμπά αυτό είναι γρασίδι" και το τρώω πρώτος μπροστά τους για να τους πείσω. Τα παιδιά μου έχουν χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του βάρους τους» λέει ο Χασάν.

«Ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει οργάνωση σε όλο αυτό. Τα παιδιά είναι πεινασμένα και άρρωστα, οι συνθήκες είναι άθλιες. Είναι ώρα να σταματήσουμε αυτή τη ντροπιαστική κατάσταση» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης, Τάνια Στιλ.Οι προμήθειες που στέλνονται διαρκούν μερικές εβδομάδες και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το πότε θα γίνει η επόμενη παράδοση.

Σχόλια