Αγγέλα Δουλγεράκη

Εξαθλίωση και απούσα πολιτεία στην Ειδομένη

Εικόνες εξαθλίωσης των προσφύγων στην Ειδομένη με χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους κι εκτεθειμένους στις δύσκολες καιρικές συνθήκες μαζί με τα παιδιά τους.

''Άθλιες οι συνθήκες για το ανθρώπινο γένος'' λέει από την Ειδομένη ο απεσταλμένος του ομίλου της ΚΡΗΤΗ ΤV Λευτέρης Κουμαντάκης.

''Άνθρωποι βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο, παιδιά που από χθες το βράδυ μεταφέρονται μαζικά στα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης, πεινασμένοι αλλά αξιοπρεπείς που ζητούν μόνο να ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να φτάσουν σε άλλες χώρες και στους δικούς τους ανθρώπους.

Το κρύο και η υγρασία επιδεινώνουν την ήδη κλονισμένη υγεία των μικρών παιδιών. 70 πήγαν χθες βράδυ στα νοσοκομεία.


Οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ παντού υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.
Το φαγητό δεν φθάνει για όλους. Τεράστιες ουρές στήνονται για ένα γεύμα, που μοιράζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.


Στο πλευρό των προσφύγων, για να παρέχουν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρίσκονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εθελοντές από όλη την Ελλάδα''.Απούσα σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται η πολιτεία που σχεδιάζει προς το παρόν μόνο στα  χαρτιά τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές πετυχαίνοντας την περίφημη αποσυμπίεση, όπως την ονομάζουν.

Εκκενώνουν εντωμεταξύ σήμερα τον Πειραιά οι αρχές καθώς οι πρόσφυγες - μετανάστες θα μεταφερθούν σε κέντρα στη Λάρισα ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμοι και οι 15 νέοι χώροι φιλοξενίας συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων , εντός και εκτός Αττικής.

Συγκεκριμένα τα νέα hotspots θα είναι σε: 

?Μαλακάσα -Χωρητικότητα 4.000 ατόμων

Αφίδνες -Χωρητικότητα 3.000 ατόμων

Αγιος Ανδρέας -Χωρητικότητα 500 ατόμων

Ελαιώνας (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 700 ατόμων

Δράμα -Χωρητικότητας 800 ατόμων

Θερμοπύλες (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 400 ατόμων

Ήπειρος (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων

Θεσσαλία (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων

Λιτόχωρο (θα είναι έτοιμο μετά τις 15/3) -Χωρητικότητας 4.000 ατόμων.

Μόλις χθες όπως έγινε γνωστό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

''Πρόκειται για «μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς.

Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι μονεμερής ενέργεια κρατών, αλλά κοινή απόφαση των «28», λέει ο Ντόναλντ Τουσκ, ευχαριστώντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων επειδή εφάρμοσαν μέρος της πολιτικής της ΕΕ, προκαλώντας σοβαρούς κραδασμούς στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Για μείζον θέμα έκανε λόγο η ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει αν έδωσε τη συγκατάθεσή της για κλειστά σύνορα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην ενθαρρύνει όσους αγνοούν κοινές αποφάσεις των «28». 


Για πάντα κλειστή θα παραμείνει η Βαλκανική Οδός της νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαμηνύει η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η ΠΓΔΜ εξετάζει τα νέα δεδομένα μετά τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας για περιορισμούς των προσφυγικών ροών και αναμένεται να αποφασίσει και αυτή επισήμως το κλείσιμο του σημείου διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

''Δώρο'' από το Λονδίνο στη Βουλγαρία, καθώς η Βρετανία στέλνει στρατιωτικά οχήματα, προκειμένου να βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων.
Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, εξουσιοδότησε την παράδοση 40 Land Rover, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για να πιάνοντας και να επιστρέφονται οι πρόσφυγες στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία και τη Σερβία, σύμφωνα με τον Guardian.


Στην Αθήνα σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το προσφυγικό, όπως και το ΝΑΤΟ, στην κορυφή της ατζέντας.

Σχόλια