default-image

Το προσφυγικό ‘’αχίλλειος πτέρνα’’ της Ευρώπης

Απόψεις
Το προσφυγικό ‘’αχίλλειος πτέρνα’’ της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αλλαγή πλεύσης με (τυπικό) κλείσιμο του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου και παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για περίθαλψη 50.000 προσφύγων παράλληλα με τη συμφωνία ταχείας επαναπροώθησης οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, μεταξύ Τσίπρα και Νταβούτογλου αύριο Τρίτη στη Σμύρνη, φέρονται να καταλήγουν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης τους οι Ευρωπαίοι.

Συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» πριν τη συνάντηση τους με τον Αλέξη Τσίπρα, είχαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μαρκ Ρούτε.

Πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάνει "σημαντικά βήματα" για να σεβαστεί αυτό που της αναλογεί από το "σχέδιο δράσης" που συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ΕΕ για να σταματάει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά. 

«Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων πάνω στον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων τελειώνει, ο διάδρομος κλείνει» αναφέρει και το προπαρασκευαστικό έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται η αυστριακή εφημερίδα Standard.

Μόνο τον Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκτιμά ο Έλληνας επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι οι μονομερείς κινήσεις χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους οδηγούν στον λαϊκισμό και την ξενοφοβία. 

Η Βουλγαρία, η οποία παραμένει προς το παρόν μακριά από τις οδούς που ακολουθούν οι μετανάστες μέσω των Βαλκανίων, θα αναπτύξει περισσότερους από 400 άνδρες στα σύνορά της με την Ελλάδα για να προλάβει μια ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, ανακοίνωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. 

Δυόμιση εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται αυτή τη στιγμή στα τουρκικά παράλια, περιμένοντας τη σειρά τους να περάσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Λευτέρη Κουμαντάκη που βρίσκεται σε αποστολή στη Μυτιλήνη και την Ανθή Καραγγελή, υπεύθυνη του κέντρου υποδοχής Προσφύγων στα Μόρια.

Σοκ προκαλεί βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα Bild, το οποίο δείχνει συνοριοφύλακα της ΠΓΔΜ στο πέρασμα στην Ειδομένη να κλοτσάει πρόσφυγα.

Εικόνες ντροπής από την Πέλλα, όπου άγνωστοι πέταξαν γουρουνοκεφαλές μέσα σε στρατόπεδο στη Σκύδρα, προκειμένου να εμποδίσουν -όπως εκτιμούν- τη προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.

Χθες Κυριακή ξεκίνησαν στο Αιγαίο οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα παραχωρεί για έλεγχο και έρευνα τα χωρικά ύδατα από τη Λήμνο έως και τη Γαύδο. Η παρουσία και οι έλεγχοι του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έχουν ως στόχο να αναχαιτίσουν τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας.

25 μετανάστες μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά, έχασαν χθες τη ζωή τους σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της τουρκικής λουτρόπολης Ντίντιμ, στη νοτιοδυτική Τουρκία, σύμφωνα με την Τουρκική ακτοφυλακή. Επίσης διασώθηκαν 15 άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα σ' αυτό το ξύλινο πλεούμενο που έπλεε προς την Ελλάδα.

Η ακτοφυλακή εξακολουθεί να διεξάγει έρευνες για τυχόν αγνοουμένους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News