default-image

Πανικόβλητη η Ευρώπη με τα καραβάνια ζωής

Απόψεις
Πανικόβλητη η Ευρώπη με τα καραβάνια ζωής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καραβάνια από χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμη και άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια, σχηματίζονται στον Πειραιά κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και των συνόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, «διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει» , προειδοποίησε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, στον απόηχο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Το κλείσιμο των συνόρων, και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, κατέκρινε στην ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες στάσεις «είναι καθ' όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.»

«Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δηλαδή τον πλήρη σεβασμό τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης. 

Την έκπληξή του για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία συγκλήθηκε εξωθεσμικά από τους Αυστριακούς υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, εξέφρασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε του δηλώσεις στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση την Πέμπτη το βράδυ.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ανακλήθηκε η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη, για διαβουλεύσεις, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας» -στον απόηχο της αμφιλεγόμενης Διάσκεψης των Χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Με νέα κριτική εις βάρος της Ελλάδας αντιδρά στην ανάκληση το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Όχι σε μονομερείς ενέργειες, επαναλαμβάνει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών. 

Για την ανάγκη εκπόνησης «σχεδίων έκτακτης ανάγκης, και συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια, αν χρειαστεί» έκανε λόγο ο υπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ υπαινισσόμενος την κατάσταση στην Ελλάδα.

Πέντε νέα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων δημιουργούνται στη Βόρεια Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος. Περί τα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η νατοϊκή επιχείρηση διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο που αποφασίστηκε έπειτα από τις διαβουλεύσεις στην έδρα της Συμμαχίας.

Στο Αιγαίο καλεί, το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπα Κι Μούν , για να διαπιστώσει πως η Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, γίνεται κομμάτια από ακραίες πολιτικές σε Ευρώπη και Τουρκία, μέσω του Ράδιο  9.84 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα Νίκος Ξυδάκης.

Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία σειρά μέτρων που καθιστούν σκληρότερες τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες, την ώρα που το Βερολίνο αναζητά τρόπους για να περιορίσει τις αφίξεις προσφύγων στη χώρα.

Επιστολή απέστειλε ο Γιάννης Κουράκης, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης και τέως δήμαρχος Ηρακλείου με αποδέκτη τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το προσφυγικό. Στο κείμενο αναφέρεται στις ευθύνες της Ευρώπης αλλά και προσωπικά του ιδίου,  αφού όπως σημειώνει χαρακτηριστικά : «ως συλλογική οντότητα και εσείς, ως ο ανώτατος αξιωματούχος της, έχετε γι' αυτό κορυφαία ευθύνη».

Το προσφυγικό και η θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητά να περάσει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ο σύμβουλος Γιάννης Λεονταράκης.

Οκτασέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Νέα Κρήτη σήμερα για το προσφυγικό και το ρόλο που ενδεχόμενα κληθεί να διαδραματίσει και η Κρήτη με τη διασπορά των προσφύγων .

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, προκειμένου να παράσχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού.

O Πιτέλα θα συμμετάσχει το Σάββατο σε ντιμπέιτ που οργανώνουν οι νέοι του Ποταμιού στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος μαζί με τον φιλελεύθερο Γκι Φερχόφστατ με βασικά θέματα την προσφυγική κρίση και την ανεργία.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που εντάσσονται στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών Φ.Γεννηματά και Στ.Θεοδωράκη.

Η ερώτηση Γιάννη Λεονταράκη

Περιφερειακός Σύμβουλος Ηράκλειο, 25 Φεβρουαρίου 2016

1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη Σταύρο.

Θέμα: «Εγκατάσταση Προσφύγων-Μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας στην Περιφέρεια Κρήτης»

Κύριε Περιφερειάρχη,

Η χώρα μας πέραν την οικονομική αθλιότητα που βιώνει και την οποία μας επέβαλλαν, τους τελευταίους μήνες καλείται να διαχειριστή ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο τείνει να γίνει και μόνιμο.

Καλείται να διαχειριστεί χιλιάδες Πρόσφυγες-Μετανάστες οι οποίοι καθημερινά εισρέουν στην χώρα μας από τα γειτονικά παράλια της Τουρκίας.

Με τους Εταίρους δυστυχώς ενώ είναι μέρος του προβλήματος να αδιαφορούν στο να βρεθεί από κοινού μία λύση, έχοντας μάλιστα κλείσει τα σύνορα από την Βαλκανική δίοδο προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Με αποτέλεσμα να στήνονται κέντρα φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων σε διάφορα σημεία της Ελληνικής Επικράτειας.

Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε κυρίως στον ηλεκτρονικό τύπο, διάφορα σενάρια που κάνουν λόγω για μεταφορά Προσφύγων-Μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας στην Κρήτη.

Με αφορμή τούς παραπάνω λόγους ,σας ερωτώ:

* Έχετε εσείς προσωπικά σχετική ενημέρωση για τυχών πρόθεση από μεριάς της Κυβέρνησης για την δημιουργία Κέντρων φιλοξενίας στο νησί μας;

* Εάν υπάρχει τέτοια πρόθεση γνωρίζεται τα σημεία στα οποία θα μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι;

* Έχει λόγο η Αυτοδιοίκηση σε τέτοιες πρωτοβουλίες από μεριάς της Κυβέρνησης;

Λεονταράκης Γιάννης

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News