Αγγέλα Δουλγεράκη

Καταφθάνουν τα ‘’ραβασάκια’’ για ασφάλεια, τέλη, ΚΤΕΟ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μηχανών που έχουν αφήσει απλήρωτα ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας χωρίς να έχουν καταθέσει πινακίδες και δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Η ενεργοποίηση του νόμου για τα ανασφάλιστα συγκεκριμένα φέρνει σύμφωνα με τον Γιάννη Λιονάκη, ασφαλιστή και πρόεδρο του συλλόγου κατά των τροχαίων:

• Αφαίρεση πινακίδων άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος του οδηγού για έξι μήνες.

• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

• Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια αποστέλλονται εντός της επόμενης εβδομάδας σε 27 με 30.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων στην Κρήτη και 680.000 στη χώρα, με προθεσμία οκτώ ημερών προκειμένου να προσκομίσουν το ασφαλιστήριο.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης προσκόμισης του οχήματος για έλεγχο ΚΤΕΟ ή επανέλεγχο, καταβάλλεται ειδικό αυξημένο τέλος ανάλογο με την κατηγορία που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, αλλά και το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης.

Από 1η Ιανουαρίου 2016, το πρόστιμο για καθυστέρηση ελέγχου πέραν των 6 μηνών διαμορφώνεται στα 150€.

Αναφορικά τέλος με τα τέλη κυκλοφορίας με εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Εφορίες, ζητεί να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και έλεγχο στοιχείων για την καταβολή των τελών μέχρι το 2010.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν να μην έχουν πληρώσει θα κληθούν να προσέλθουν στην εφορία τους εντός 5 ημερών. Το πρόστιμο ισούται με το διπλάσιο των τελών.

Σχόλια