default-image

Ευρώπη σε κρίση αδυναμίας για το προσφυγικό

Απόψεις
Ευρώπη σε κρίση αδυναμίας για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη και η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με νέα μαζική εισροή προσφύγων - μεταναστών τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

150.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη Λιβύη προς ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει δημοσίευμα στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας εκτιμά ότι θα κινηθούν προς την Ελλάδα και κατόπιν προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει την Δευτέρα να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πλήρη καταγραφή και τον έλεγχο των προσφύγων που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν, αναφέρει περαιτέρω η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πάνω από 83.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016, γράφει ο ΣΚΑΙ.

Την ίδια ώρα οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση.

Η απόφαση αυτή έρχεται δυο μέρες μετά τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση ανώτερων ημερησίων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα, τα οποία προκάλεσαν την έντονη κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. 

Ασφυξία στην Ειδομένη

«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών υπηκόων από τα Σκόπια και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

Ο Ν.Τόσκας για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η επιτήρηση και παρατήρηση των μεταναστευτικών ροών η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η δήλωση Νίκου Τόσκα στον Αθηναϊκό Τύπο.

Στη συνέχεια θα ειδοποιεί την Frontex, που θα ενεργεί κυρίως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιβλέπει κατά πόσο οι Τούρκοι τηρούν τη συμφωνία και επιτρέπουν στις βάρκες να έρχονται στα νησιά μας ή όχι», προσθέτει.  Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε ρόλους ταυτοποίησης και ότι δεν υπάρχει θέμα επαναπροωθήσεων (pushbacks).

Απαντώντας στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ τη στιγμή που η προγραμματική του θέση είναι η απεμπλοκή από την βορειοατλαντική συμμαχία, τονίζει ότι προκειμένου να αποτραπεί το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα και να διατηρηθούν οι ισορροπίες μέσα στη χώρα και εκτός αυτής, επιλέχθηκε η εκμετάλλευση των ευκαιριών στη διεθνή πολιτική για να επιτευχθεί «το καλύτερο αποτέλεσμα για τον λαό και τη χώρα».

Ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ότι έχει αποφασιστεί να είναι σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Τουρκίας. «Δεν πρόκειται τα τουρκικά πλοία να ενεργούν στα δικά μας χωρικά ύδατα ούτε κι εμείς στα δικά τους», δηλώνει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News