default-image

Τσουνάμι αντιδράσεων στο να πληρώνουν Δήμοι τα νοσοκομεία

Κρήτη
Τσουνάμι αντιδράσεων στο να πληρώνουν Δήμοι τα νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε θέση μάχης εκ νέου η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την τροπολογία ''ντροπή'' όπως την αποκαλούν οι Δήμαρχοι και η οποία μεταφέρει στους προϋπολογισμούς των Δήμων τις δαπάνες λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.

Μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης  μιλάει για νέα τρικλοποδιά του κεντρικού κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση που ήδη πλήττεται οικονομικά και τροπολογίες που περνούν νύχτα χωρίς σχεδιασμό.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει και την τροπολογία που προβλέπει την ενίσχυση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με οδηγούς από τους Δήμους και την Πυροσβεστική.

Κανείς προγραμματισμός και σχεδιασμός. Πρόκειται για τροπολογίες ρουσφέτια που πλήττουν την αυτοδιοίκηση , την υγεία και τους πολίτες, η θέση του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδος Ζαχααρία Καλογεράκη , επίσης στο Ράσιο 9,84 και στην Α.Δουλγεράκη.

Την έντονη διαφωνία της εκφράζει επίσης η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων στέλνοντας το μήνυμα πως δεν θα φορτώσουν στην Αυτοδιοίκηση, τα αδιέξοδα που δημιούργησαν στη δημόσια υγεία .

Σήμερα συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου και προχωρά στην ενημέρωση των κομμάτων και της κοινής γνώμης για τις συνέπειες της απόφασης αυτής.

Το δίδυμο του Υπουργείου Υγείας , αναφέρει, ουσιαστικά αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών όταν καλούν την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, ενώ γνωρίζουν ότι δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ακόμη και για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Και παρασύρουν κι άλλα μέλη της Κυβέρνησης, που συνυπογράφουν τη συγκεκριμένη τροπολογία, σε ανθρωποκτόνες πολιτικές.

Απόβαση εργαζομένων  του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου στην Αθήνα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι εργαζόμενοι ζητούν απόσυρση της τροπολογίας που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», με την οποία ανατίθεται η κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών των Δημοσίων Δομών Υγείας στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων αυτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποπροσανατολίσει για την οριακή λειτουργία του ΕΣΥ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, κατ' εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 μετακυλύοντας τις πολιτικές ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η «Αριστερή» Κυβέρνηση εντάσσει στο ΕΣΥ το Νοσοκομείο Θηρών ως Ανώνυμη Εταιρεία, υπογράφοντας προγραμματική Σύμβαση με την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., ανοίγοντας τους Ασκούς του Αιόλου, για αλλοίωση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΣΥ.ΖΗΤΑΜΕ την λειτουργία του Νοσοκομείου Θηρών ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σάλος και στην Ιεράπετρα για την τροπολογία

Στην Ιεράπετρα, που έχει ιδιαίτερα προβλήματα τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία του μοναδικού μεγάλου νοσοκομείου της νότιας Κρήτης, οι απόψεις των αυτοδιοικητικών είναι αρνητικές έως εξαιρετικά επιφυλακτικές ως προς αυτήν την προοπτική. Κι αυτό γιατί έχουν γνωρίσει την ανακολουθία του κεντρικού κράτους και από την περίπτωση της μεταφοράς πολλών αρμοδιοτήτων από τις πρώην Νομαρχίες στους Δήμους, μετά την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης", χωρίς την αναμενόμενη μεταφορά των σχετικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Αν και δεν έχουμε συνεδριάσει σαν δημοτική παράταξη για να συζητήσουμε το θέμα που έχει προκύψει μετά τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς και σε δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς της δαπάνης της λειτουργίας των δομών υγείας στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ, προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια τέτοια μεταρρύθμιση, μόνο αν είχαμε την απόλυτη ευθύνη της διοίκησης των δομών υγείας, με τη δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, με τη χρηματοδότηση του κεντρικού κράτους.

Αν θέλουν να μας φορτώσουν αρμοδιότητες και ευθύνες, χωρίς τους σχετικούς πόρους, όπως έκαναν και με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης", για να μας μετατρέψουν σε "κυματοθραύστες" της λαϊκής οργής, την ώρα που έχουν διαλύσει τη δημόσια υγεία, αυτό δε θα το δεχτούμε.

Πιστεύω όμως ότι οι ΟΤΑ έχουν τη δυνατότητα να διοικήσουν καλύτερα τα νοσοκομεία κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των Δήμων έχει μειωθεί γύρω στο 60%. Όταν ο Δήμος δεν έχει χρήματα για να ανταποκριθεί στις βασικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας του δημότη, και του προσθέτουν δαπάνες που αφορούν σε αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, κάτι δεν πάει καλά. Είναι πρωτάκουστο να θέλουν να μεταφέρουν τη δαπάνη της λειτουργίας των νοσοκομείων στους Δήμους και κατ' επέκταση στους ίδιους τους δημότες. Δεν πιστεύω ότι θα το τολμήσουν», μας είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης.

Αρνητικός στη μεταφορά των δαπανών της λειτουργίας των δομών υγείας στους Δήμους είναι και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Αργύρης Πανταζής.

«Στους Δήμους έχουν μεταφέρει ήδη πάρα πολλές αρμοδιότητες, χωρίς τη συνοδεία των απαραίτητων κονδυλίων. Έτσι προσπαθούν από το κεντρικό κράτος να ξεγελάσουν και να κοροϊδέψουν τον κόσμο, που δεν απολαμβάνει την κρατική φροντίδα για την οποία πληρώνει μέσα από τις κρατήσεις που έχει από τα ασφαλιστικά του ταμεία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θεσπίσει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, από το οποίο θα κάλυπταν κάποιες δαπάνες. Ήρθε η σημερινή κυβέρνηση αρχικά να καταργήσει το 5ευρω, από το οποίο θα κάλυπταν τα νοσοκομεία μέρος των λειτουργικών τους εξόδων, και μετά, αφού συνειδητοποιεί ότι έκανε λάθος που το έβγαλε, πετά το "μπαλάκι" της δαπάνης στους Δήμους. Να τις χαίρονται τέτοιες αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Πανταζής, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να φορτώσει τα έξοδα της λειτουργίας των δομών υγείας στους ΟΤΑ.

Ρεπορτάζ:Αγγέλα Δουλγεράκη-Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News