Αγγέλα Δουλγεράκη

Το προσφυγικό και η ''αδύναμη'' Ευρώπη

Το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικύρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό.


Στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, παρουσιάζεται σήμερα ένα πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Πρόοδο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού διαπιστώνουν Τσίπρας - Αβραμόπουλος.  Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και ότι δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιθέτως πρέπει να διεκδικήσει να ανταποκριθούν και οι άλλοι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα, συμφώνησαν Μουζάλας και Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις.

Σοκάρουν οι αριθμοί

Τουλάχιστον εννέα πρόσφυγες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο Αιγαίο, ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε νέο ναυάγιο σκάφους που τους μετέφερε στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Το ναυάγιο συνέβη ανοικτά του Σεφερίχισαρ, της επαρχίας της Σμύρνης, από όπου είχαν αποπλεύσει οι πρόσφυγες, των οποίων η εθνικότητα δεν έχει γίνει γνωστή.

Με το σταγονόμετρο γίνεται η διέλευση προσφύγων στην ΠΓΔΜ από την ουδέτερη ζώνη, στο ύψος της Ειδομένης. Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή γίνεται με πολύ αργούς ενώ κάποιες φορές, το σημείο διέλευσης παραμένει κλειστό, από τη γειτονική χώρα, για πολλές ώρες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον καταυλισμό να βρίσκονται 700 πρόσφυγες και σε βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο, να περιμένουν για να μεταβούν στην ουδέτερη ζώνη περίπου 4000 άτομα.

Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016 ήταν 35 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του Ιανουαρίου το 2015.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται αφού τον Ιανουάριο μπήκαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας 58.547 πρόσφυγες ενώ ακριβώς πριν ένα χρόνο είχαν εισέλθει μόλις 1.694.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν, περίπου 2.000 πρόσφυγες κατά μέσο όρο αποβιβάζονταν στα ελληνικά νησιά από τα παράλια της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 5.000 έφτασαν σε μια συγκεκριμένη μέρα. Ήταν στις 9 Ιανουαρίου, όταν σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων ενώ συνολικά τον τελευταίο χρόνο οι πρόσφυγες έφτασαν τους 915.270.

Το 35% αυτών ήταν παιδιά, το 44% άντρες και μόλις το 21% γυναίκες.

Δραματική είναι η αύξηση και όσων χάνουν τις ζωές τους αφού τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του 2016 πνίγηκαν 218 άνθρωποι, αριθμός τετραπλάσιος από τον περασμένο Ιανουάριο έως τα μέσα Αυγούστου.

Ο Σόιμπλε και οι ενστάσεις του

Μια νέα έκθεση από το Cologne Institute for Economic Research, που δημοσιεύεται σήμερα, υπολογίζει το κόστος για τον γερμανικό προϋπολογισμό από την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα στα 50 δισ. για την περίοδο 2016-2017.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς οικονομικούς εμπειρογνώμονες, η Γερμανία θα χρειαστεί 22 δις φέτος και ακόμη 27 του χρόνου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για στέγαση, σίτιση και ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στον μήνα, η Γερμανία έχει δεχθεί ήδη περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες στα εδάφη της, ενώ υπολογίζεται ότι ακόμη ένα θα προστεθεί φέτος, με πολλούς στην Γερμανία να κατακρίνουν την Καγκελάριο Μέρκελ για την μεταναστευτική της πολιτική και να ζητούν σκλήρυνση της γραμμής στο ζήτημα αυτό.

Μόλις χθες, ο Υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, προειδοποίησε, εν όψει και των περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν σε έξι εβδομάδες, ότι οι Γερμανοί πολίτες αμφισβητούν την ικανότητα και δυνατότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό αυτό ζήτημα.

Μ.Μπόση: Λάθος η αμυντική στάση της Ελλάδας στο Προσφυγικό 

Διαφωνεί κάθετα η διεθνολόγος και ειδική σε θέματα διεθνούς ασφάλειας πανεπιστημιακός  Μαίρη Μπόση  μιλώντας  στο Ράδιο 9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη, με την αμυντική έως απολογητική στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό έναντι της Ε.Ε. , υποστηρίζοντας ότι ακόμη και στη περίπτωση της Τουρκίας η Ελλάδα όφειλε να είναι πιο διεκδικητική έναντι της Ε.Ε.  

Το προσφυγικό είπε πως είναι η απτή απόδειξη ότι η λέξη Ενωμένη πρέπει να φύγει ως συνοδευτικό της Ευρώπης, για την οποία εκτίμησε ότι ολισθαίνει ταχύτατα σε ακραίες συντηρητικές πολιτικές και ως κοινωνική απαίτηση .

Περιέγραψε μάλιστα με ανατριχιαστικό τρόπο  το μέλλον μίας Ευρώπης σχηματικά περίκλειστης  που οδεύει μαθηματικά σε ακραίες πολιτικές και για τους λαούς της που ομοιάζουν με καταστάσεις μεσοπολέμου.

Σχόλια