Αγγέλα Δουλγεράκη

Ιστορική συνάντηση στη Λευκωσία για ενέργεια, οικονομία, ασφάλεια

Με την ενέργεια να βρίσκεται στο επίκεντρο Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση ενεργειακών και άλλων δικτύων συνδεσιμότητας σε διάφορους τομείς. Τόνισε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων Ισραήλ και Κύπρου, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο «γέφυρας» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη. Έκανε επίσης αναφορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ των τριών χωρών για άμεση μετατροπή του αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σχεδιάζουμε την άμεση υλοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν μέσω της δημιουργία εξειδικευμένης Επιτροπής στα ενεργειακά ζητήματα. Στο πλαίσιο της τριμερούς διάσκεψης υπογράφηκε συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, όπως γράφει η ΕΡΤ,  συμφώνησαν να προωθήσουν κοινά έργα στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη συνάντηση.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας αλλά έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργηθεί τριμερής επιτροπής με στόχο την προώθηση των κοινών θεμάτων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε και αυτός «ιστορική» τη συνάντηση αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες να δημιουργηθεί αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Επίσης να δημιουργηθεί υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο για να διασυνδέσει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.

Σχόλια