Αγγέλα Δουλγεράκη

Συνάντηση Α.Τσίπρα – Γ.Ιβάνοφ για το προσφυγικό

Η προσφυγική κρίση και η διαδικασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ εξετάστηκαν σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ στο Παρίσι, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα.


Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον κ. Ιβάνοφ ότι δεν είναι δυνατόν να παραμένουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του προέδρου κ. Ιβάνοφ σημειώνει ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για όλα τα θέματα και ιδιαίτερα για τα δύο σημαντικά ζητήματα: την μεταναστευτική κρίση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γράφει το in.gr.

Στην Τουρκία περίπου 1.300 πρόσφυγες που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές λίγες ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας της κυβέρνησης της Τουρκίας με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.


Άνδρες της χωροφυλακής συνέλαβαν εκατοντάδες Σύρους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Αφγανούς, καθώς και τρεις διακινητές, κοντά στο Αϊβατζίκ στην επαρχία Τσανάκαλε, ανέφεραν αξιωματικοί του τουρκικού λιμενικού σώματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το Anadolu, 750 άτομα συνελήφθησαν πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας και άλλα 550 έως το απόγευμα. Εκτιμάται ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους τους τελευταίους μήνες.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κέντρο επαναπατρισμού και κάποιοι εξ αυτών είναι αντιμέτωποι με απέλαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Σχόλια