Αγγέλα Δουλγεράκη

Ε.Μαράκη: Καταφέραμε το ακατόρθωτο διογκώνοντας τη βία

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σήμερα με το συμβουλευτικό κέντρο Ηρακλείου να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία ''Σοκ'' για την κακοποίηση και σε επίπεδο Κρήτης, καθώς  631 γυναίκες φέρονται να πέρασαν την πόρτα του από τον Απρίλιο του 2012 έως και σήμερα.

Το 25% των Ελληνίδων κάτω των 25 ετών έχει δεχτεί σωματική και σεξουαλική βία μέσα στο σπίτι του σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε Πανελλαδικό επίπεδο είπε στο Ράδιο 9,84 η κοινωνιολόγος και σχολική σύμβουλος Ελένη Μαράκη.
Στο 33% το ποσοστό που δέχτηκε ψυχολογική βία.


''Καταφέραμε το ακατόρθωτο παρά την πρόοδο της ανθρωπότητας και της επιστήμης, καθώς για άλλη μία φορά, με τον εορτασμό αυτής της παγκόσμιας ημέρας δείχνουμε την αδυναμίας μας να χειριστούμε φόβους και ανασφάλειες και έτσι μετράμε θύματα βίας'' ανέφερε η ίδια μεταξύ άλλων.

Δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπέστησαν σωματική βία μέσα σε έναν χρόνο, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.


Στη χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12%, ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.


Η Τηλεφωνική Γραμμή "SOS 15900" στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί περισσότερες από 20.000 κλήσεις

Ο σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου εγκαινιάζει το νέο του συμβουλευτικό κέντρο "Το Σπίτι της Γυναίκας" στην οδό Μελιδονίου 3.

 
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Είμαστε όλοι πολίτες", το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως ΕΕΑ Grants.

Με τέσσερις ημερίδες στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Κρήτης αναδεικνύει και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.ΓΣΕΕ και  Γραμματεία Γυναικών της Συνομοσπονδίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση που έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Καλούμε , αναφέρει την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της έμφυλης βίας τόσο προληπτικά με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσο και κατασταλτικά με αυστηρότερες ποινές προς τους θύτες.

Σχόλια