default-image

Κλίμα τρόμου στον πλανήτη και μέτρα κατά του ΙΚ

Κόσμος
Κλίμα τρόμου στον πλανήτη και μέτρα κατά του ΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους Ντέιβιντ Κάμερον, Μπαράκ Ομπάμα, Βλαντιμίρ Πούτιν, Άνγκελα Μέρκελ συναντά από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη για τα θέματα της τρομοκρατίας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη απευθύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συμμετάσχουν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ και να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν άλλες επιθέσεις της οργάνωσης.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθέτησαν ομόφωνα το ψήφισμα που υπέβαλε η Γαλλία, με το οποίο καλεί να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

Από σήμερα το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα μπορεί να συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος απέκλεισε την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο μέτωπο.

Σε 16 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στο Βέλγιο, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Δεκέμβριο.

Το μετρό στις Βρυξέλλες δεν λειτουργεί ούτε σήμερα, ενώ τα σχολεία της βελγικής πρωτεύουσας θα παραμείνουν κλειστά και θα γίνει προσπάθεια να περιορισθούν οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκλονιστική την ίδια ώρα είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι Vice ο τραγουδιστής των Eagles of Death Metal Τζέσε Χιους, λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο θέατρο Bataclan.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά απόσπασμά της δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα.

«Πολλοί άνθρωποι κρύφτηκαν στο καμαρίνι μας και οι δολοφόνοι κατάφεραν να μπουν σε αυτό και τους σκότωσαν όλους, εκτός από ένα παιδί που κρυβόταν κάτω από το δερμάτινο σακάκι μου» λέει ο Χιους.

«Οι άνθρωποι έκαναν τους πεθαμένους και ήταν πολύ φοβισμένοι. Ένας βασικός λόγος που σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι ήταν ότι πάρα πολλοί δεν ήθελαν να αφήσουν τους φίλους τους. Πάρα πολλοί άνθρωποι έβαλαν τον εαυτό τους μπροστά από άλλους» δηλώνει.

Αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ είπε πως στόχος της ΕΕ είναι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών και όχι μόνο η διευκόλυνση της διέλευσής τους.  

Γι' αυτό το λόγο η προσοχή της ΕΕ πρέπει να είναι στραμμένη τόσο στην οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Τουρκία και σε χώρες της Αφρικής όσο και στην υποστήριξη χωρών μέσω των οποίων γίνεται η διέλευση προσφύγων, πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

Τα περιστατικά βίας εναντίον μουσουλμάνων έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλη τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσαν δύο οργανώσεις - παρατηρητήρια κατά της ισλαμοφοβίας.

O πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε την Κυριακή ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις καταγράφουν πρόοδο σε «σχεδόν όλα τα μέτωπα» μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην περιοχή.

 Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Χάλιφαξ στον Καναδά πραγματoποίησε αεροσκάφος της Turkish Airlines, που είχε απογειωθεί από την Νέα Υόρκη με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, λόγω απειλής για βόμβα.

 Να μην πλησιάζουν στο Κολοσσαίο συμβουλεύει τους τουρίστες η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ρώμη, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων πρόληψης τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως αναφέρουν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η προτροπή είχε άμεσο αποτέλεσμα, και όπως γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών στο αμφιθέατρο Φλάβιο σήμερα, Σάββατο, μειώθηκε αισθητά.

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κηρύχθηκε το Μάλι μετά το εννιάωρο θρίλερ της ομηρείας στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, που άφησε πίσω 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και δύο δράστες, γράφει ο ΣΚΑΙ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News