Αγγέλα Δουλγεράκη

Σώσαμε τα μπάνια του λαού;

Θα είναι ελεύθερες οι παραλίες, για όλους μας ή θα αφήνουν σε εμάς τους ''ιθαγενείς'' και πάλι τις άκρες του καλύτερου μέρους αυτών για να απλώσουμε πετσέτα και να ανοίξουμε ομπρέλα, το επόμενο καλοκαίρι;

Ούτως ή άλλως μόνο οι παραλίες μας έμειναν, αν μας έμειναν για να θυμόμαστε ότι κάποτε είχαμε την άνεση και το δικαίωμα να πηγαίνουμε κι εμείς στα μπάνια του λαού.

Θυμηθείτε: Ομπρέλες, καρέκλες, τραπεζάκια, οργανωμένες επιχειρήσεις από τους εργολάβους των υπηρεσιών για ένα φραπεδάκι, απαγόρευση σε όλες τις παραλίες για μια σκηνή με την οικογένεια, την παρέα, τον έρωτα, έπληξαν-έπνιξαν βάναυσα στο βωμό του κέρδους κάθε ανάσα δροσιάς κι ανεμελιάς για εμάς και τα παιδιά μας.

Νάτη λοιπόν η είδηση που αναφέρει:

''Δεκτή έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) κατά της ΚΥΑ για τον αιγιαλό και την παραλία.

Το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την 7μελή σύνθεσή του λόγω μείζονος σπουδαιότητας, έκανε δεκτή την προσφυγή του ΔΣΑ και άλλων, σχετικά με τη νομιμότητα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον αιγιαλό και την παραλία, η οποία συζητήθηκε ενώπιων του τον Ιούνιο του 2015.


Η ΚΥΑ αφορά στην απευθείας παραχώρηση στους δήμους, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας καθώς και όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Σύμφωνα με την αρχική - απόφαση του ΣτΕ, η έγκριση για περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος, το οποίο κινδυνεύει από την υπερεκμετάλλευση, αλλά και τη διαφύλαξη της κοινοχρησίας των συγκεκριμένων περιοχών.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρει στη συγκεκριμένη απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, «αφενός έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια οικοσυστήματα».

Λόγω της σπουδαιότητας των συγκεκριμένων ζητημάτων, η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στην επταμελή σύνθεση του Ε' Τμήματος.

ΑΓΔ

Σχόλια