Αγγέλα Δουλγεράκη

Ο Ράδιο 9,84 στα νησιά του Αιγαίου για το προσφυγικό (Ηχητικό)

Άνθρωποι διωγμένοι και κατατρεγμένοι, φοβισμένοι, μάνες με παιδιά που χρυσοπληρώνουν το ταξίδι προς το αύριο αλλά πνίγονται στο Αιγαίο, παραλίες πνιγμένες με σωσίβια και άψυχα κορμιά, δουλέμποροι που αλωνίζουν στα Τουρκικά παράλια, πολιτεία που δεν έχει βάλει οροφή στα όρια της,  τοπικές κοινωνίες που από το υστέρημα τους προσφέρουν εδώ και μήνες καθώς η αρωγή του κράτους είναι ανύπαρκτη, η καθημερινότητα και η πραγματικότητα που καταγράφουν μιλώντας στο Ράδιο 9,84 οι δήμαρχοι Ρόδου, Κώ, Χίου και Λέσβου.

''Είμαστε μόνοι. Διαθέτουμε μόνο την ψυχή και το σεβασμό προς την ίδια τη ζωή και τον άνθρωπο. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας θηρία και παιγνίδια, λανθασμένες πολιτικές'' επισήμανε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Φώτης Χατζηδιάκος.
''Δεν ζήτησα χρήματα ανέφερε. Ζήτησα ενίσχυση της δύναμης που εδρεύει στο νησί. Αστυνομία, λιμενικό για παράδειγμα. Μόλις χθες άλλωστε τρείς δουλέμποροι στο αστυνομικό τμήμα Καστελόριζου  εκμεταλλευόμενοι τη φτωχή αστυνομική παρουσία, έστησαν καυγά, προπηλάκισαν τον ένα αστυνομικό που είχε βάρδια και το έσκασαν.

''Αναρωτιόμαστε πλέον αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κάθε ημέρας και που θα καταλήξει η κατάσταση αυτή.
Στην Κώ και το Αγαθονήσι τόσο οι υποδομές όσο και οι δυνάμεις μας ξεπερνούν τα όρια τους, καθώς μείναμε εκτός βοήθειας από την Ελληνική κυβέρνηση'' δήλωσε ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης.
Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό να βάλει οροφή στα όρια της Ελληνικής αντοχής και πως τα νησιά του Αιγαίου έχουν μεγάλες ανάγκες κυρίως προσωπικού.

6.000 στον αριθμό οι πρόσφυγες που καθημερινά φθάνουν στις ακτές της Λέσβου, μία ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος, είναι αυτό που περιγράφει στο Ράδιο 9,84 ο επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Λέσβου Μάριος Αντριώτης.

Εκτιμά πως η προσφυγική ροή δεν πρόκειται να μειωθεί ούτε με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες , λέει πως η πρόταση του Δήμου προς την κυβέρνηση είναι  η εξεύρεση λύσης μέσα από τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προσθέτει πως ο μόνος δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο τερματισμός του πολέμου με την παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας.

Άνθρωποι που στοιβάζονται σε ένα χώρο υποδοχής, το Δημοτικό πάρκο της Χίου, δυσκολίες στη σίτιση και περίθαλψη τους, εμπλοκή με την μεταφορά τους σε κάποιες περιπτώσεις προς το λιμάνι του Πειραιά , αλλά και ομάδες εθελοντών που παραμένουν στις παραλίες 24εις ώρες το 24ωρο προκειμένου να σώσουν και να περιθάλψουν πρόσφυγες με ζεστά ρούχα και φαγητό, καταγράφει ο αντιδήμαρχος Χίου Γιώργος Καραμανής, επίσης στα πλαίσια της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του σταθμού.

Σχόλια