default-image

Ανησυχία στους γονείς για την έλλειψη εμβολίων

Κρήτη
Ανησυχία στους γονείς για την έλλειψη εμβολίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας -σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα- σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εμβολίων πρώτης γραμμής.

«Η έλλειψη εμβολίων (κυρίως πολυδύναμων που περιέχουν το αντιγόνο του κοκίτη αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των χωρών που σημειώθηκαν επιδημικές εξάρσεις κοκίτη καθώς και στην επέκταση του αντικοκιτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες εκτός από τα παιδιά (εφήβους, έγκυες, ενήλικες)», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, η ηγεσία του Υπουργείου επικαλούμενη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της αγοράς στα συγκεκριμένα εμβόλια απαιτεί χρόνο αρκετών μηνών.

Γι' αυτό το λόγο και με στόχο να διατηρηθεί ικανοποιητικός ο βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης για όσο διάστημα υπάρχουν οι παραπάνω ελλείψεις, το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών τροποποιείται ως εξής:

Η 4η δόση του πενταδύναμου εμβολίου (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας) που χορηγείται στην ηλικία 15-18 μηνών, να αντικατασταθεί με εξαδύναμο (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας, Ηπατίτιδας Β).

Σημειώνεται, όπως αναφέρει και το in.gr, ότι για το βασικό εμβολιασμό στους 2, 4 και 6 μήνες ζωής, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο ιδιοσκεύασμα από τα κυκλοφορούντα εξαδύναμα, ενώ στην αναμνηστική δόση είναι δυνατή και η εναλλαγή τους.

Σχετικά με τον εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία (4-6 ετών), προτείνεται η καθυστέρησή του ή η χορήγηση του τετραδύναμου εμβολίου Bostrix- polio.

Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των Παιδιών και των Εφήβων παραμένει ως έχει.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ώστε να διασφαλιστεί στο έπακρο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και η προάσπιση της δημόσιας υγείας», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Την ανησυχία των γονέων για τον ελλιπή εμβολιασμό των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, εξέφρασε μιλώντας στο ράδιο 9,84 το μέλος της Α/θμιας Επιτροπής παιδείας στο Δήμο Μαλεβιζίου Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News