default-image

Δεν ήθελαν να λύσουν το ασφαλιστικό καταγγέλλουν οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων

Απόψεις
Δεν ήθελαν να λύσουν το ασφαλιστικό καταγγέλλουν οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές εκ βάθρων στο σύστημα συνταξιοδότησης, με ενοποιήσεις ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων, που οδηγεί σε μειώσεις, προτείνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τη Δευτέρα το πόρισμα, που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο, και ακολουθεί δημόσια διαβούλευση με στόχο το ν/σ να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Πρόταση του πορίσματος της Επιτροπής, που έχει τίτλο «Προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τις συντάξεις» είναι η συγχώνευση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ με τις κύριες.  Στο πόρισμα γίνεται λόγος, επίσης, για δημιουργία φορολογικών κίνητρων για ιδιωτική ασφάλιση.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δική του πρόταση είναι η βασική σύνταξη να μην χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. ''Οποιαδήποτε αναφορά σε δημοσιεύματα για συντάξεις 300 ευρώ ή 600 ευρώ αποτελεί πλήρη παραπληροφόρηση'' τόνισε και απέφυγε να μιλήσει για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. 

''Το θέμα είναι να γίνει μια κατανομή θυσιών με ισότητα» επισήμανε ο καθηγητής Άγγελος Στεργίου μέλος της Επιτροπής. Εμείς, πρόσθεσε δεν προτείνουμε περικοπές. Η επιλογή μας, είναι ανάμεσα σε ένα σύστημα υπό κατάρρευση και σε ένα πιο αυστηρά κοστολογημένο σύστημα''.

Επί ποδός πολέμου  συνταξιούχοι και εργαζόμενοι , σε όλη τη χώρα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων σήμερα το πρωί στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου στο Ηράκλειο και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το απόγευμα στο κέντρο της πόλης.

''Τα πλήγματα είναι συνεχή. Ο στόχος τους ως φαίνεται ο θάνατος των συνταξιούχων, αλλά δεν θα τους αφήσουμε να τα καταφέρουν'' η θέση του συνταξιούχου Ανδρέα Κριαρά στο Ράδιο 9,84.

''Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο φαίνονται. Με πολιτική απόφαση θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και άρα να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού'' η θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργου Νικολιδάκη.

''Οι σοφοί μπορεί να αποφάνθηκαν, όμως ανάμεσα τους για να ακουστεί η φωνή μας δεν ήταν κανείς εργαζόμενος ή εργοδότης'' επεσήμανε από το Λασίθι ο Μανόλης Πεπόνης, προσθέτοντας ότι η πληγή σε βάρος του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού είναι η εισφοροδιαφυγή.

''Όταν η μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία οργιάζει και δεν πατάσσεται , η εξέλιξη για τα ταμεία δεν θα είναι η καλύτερη'' η θέση του Γιάννη Μανολικάκη από το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό , θέματα της αγοράς εργασίας και των επιδομάτων ανεργίας, αντικείμενο της συνάντησης των προέδρων των αγροτικών κέντρων της Κρήτης και της Ρόδου την ερχόμενη Τετάρτη στο Ηράκλειο.

Έντονη η αντιπαράθεση και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το βήμα της βουλής για το ασφαλιστικό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης απηύθυνε την ευθεία κατηγορία ότι δεν πρόκειται για καμία «Επιτροπή Σοφών» αλλά είναι «Επιτροπή Κατρούγκαλου» που την διόρισε ο ίδιος και χειραγωγείται από κείνον.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας ότι «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» όταν λένε στον λαό ότι η Ε.Ε. που τσακίζει τους εργαζόμενους θα εγγυηθεί το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News