default-image

Τα σχολεία μας δεν λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς

Απόψεις
Τα σχολεία μας δεν λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αύριο το μεσημέρι στο Ρέθυμνο με βασικό πρόταγμα την άμεση κάλυψη των κενών των σχολικών μονάδων και δίωρη στάση εργασίας 12:00-14:00 μμ για τη διευκόλυνση των δασκάλων.

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών στέλνει επίσης επιστολή στο υπουργείο παιδείας με τα στοιχεία για τις κενές θέσεις δασκάλων στο νομό και την επισήμανση ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς.

Στην επιστολή που κοινοποιείται στην περιφερειακή εκπαίδευση Κρήτης αναφέρεται:  ''Η νέα ηγεσία του υπουργείου παιδείας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, προχώρησε στην πολυαναμενόμενη Α΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών σε δασκάλους   νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Μόνο που ξέχασε να υπολογίσει πόσες είναι οι συνολικές ανάγκες των σχολείων μας….

Θεωρούμε αδιανόητο και εξοργιστικό ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που αριθμεί πάνω από 14.000 κενά (συνολικά όλων των κατηγοριών των εκπαιδευτικών σε γενική και ειδική αγωγή), προσλαμβάνει μονάχα 2.579 δασκάλους και νηπιαγωγούς και 1574 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Δηλαδή, με την Α΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών καλύφθηκε μονάχα το 1/3 των συνολικών αναγκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έτσι, με τις προσλήψεις  που έγιναν και με την κατανομή των προσλήψεων αυτών, το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των σχολικών μονάδων, παραμένει άλυτο σε πολλές περιοχές της χώρας (αστικά κέντρα, νησιά και ορεινές περιοχές).  

Με δεδομένο ότι το υπουργείο παιδείας γνωρίζει από το καλοκαίρι τις ανάγκες των σχολείων μας, δεν υπάρχει δικαιολογία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με δική του ευθύνη, στις αρχές Οκτώβρη.

Παράλληλα, δεν είδαμε προσλήψεις:

Στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής  (τμήματα ένταξης, παράλληλες στηρίξεις, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό).

Στην αντισταθμιστική αγωγή δηλ. τα ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας).

Σε επίπεδο Ν. Ρεθύμνου είχαμε τις εξής προσλήψεις: 27 Δάσκαλοι, 18 Νηπιαγωγοί, 10 καθηγητές Αγγλικής γλώσσας, 6 Εικαστικών, 7 Φυσικής Αγωγής, 3 Μουσικής, 5 Θεατρικής Αγωγής και 8 Πληροφορικής.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία τα κενά που παραμένουν είναι: 143 δάσκαλοι στη γενική αγωγή και 187 στην ειδική αγωγή.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου παιδείας:

Α) Να προχωρήσει άμεσα, μέσα στην εβδομάδα, σε πρόσληψη του συνόλου των αναγκών σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικότητες καθώς και στις δομές της ειδικής αγωγής.

Β) Να ζητήσει από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης  να προχωρήσουν στην άμεση αποδέσμευση ΟΛΩΝ των συναδέλφων που έχουν πάρει απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ και στη συνέχεια να δώσουν όλα τα κενά στους συναδέλφους αναπληρωτές έτσι  ώστε να μη  γίνεται αυθαίρετη επιλογή (κατά το δοκούν).

Γ) Η τοποθέτηση των συναδέλφων αναπληρωτών να γίνεται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η νομιμότητα - όπως, εξάλλου, γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών,

Δ) Να προχωρήσει τώρα σε μόνιμους μαζικούς διορισμούς σε όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών''.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News