Αγγέλα Δουλγεράκη

Δύο νεαροί γύπες έπεσαν σε Ηράκλειο και Μοίρες

Δύο ακόμη νεαρά Όρνια πήγαν για περίθαλψη στους εθελοντές  του  Ε.Κ.Π.Α.Ζ.  (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) στην Κρήτη μέσα σε πέντε μέρες.

Σύμφωνα με το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων, το Σάββατο 26/9 ειδοποιηθήκαν ταυτόχρονα σχεδόν από έναν ιδιώτη και την Πυροσβεστική  για έναν Γύπα που έπεσε σε μια γειτονιά στo Κορακοβούνι (κυριολεκτικά προσγειώθηκε πάνω στο μηχανάκι που οδηγούσε).

Το πουλί έπιασε ένας γείτονας του και εθελοντές του ΕΚΠΑΖ πήγαν και το παρέλαβαν. Ο Γύπας ήταν υποσιτισμένος και σε κατάσταση σοκ.  Πήρε τις Πρώτες Βοήθειες, συνήλθε πολύ γρήγορα και άμεσα μεταφέρθηκε στο ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα όπου θα μείνει για να δυναμώσει και θα επιστρέψει το ερχόμενο Καλοκαίρι για να απελευθερωθεί.

Χθες Τετάρτη 30/9, άλλος ένας νεαρός Γύπας προσγειώθηκε σε μια πολυκατοικία στις Μοίρες και στην συνέχεια έπεσε στην κοντινή παιδική χαρά. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι των Μοιρών, ειδοποίησαν τις Δασικές Αρχές Ηρακλείου και δύο Δασοφύλακες οι Γιάννης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Τρευλάκης  μετέβησαν στις Μοίρες, έπιασαν το ζώο και το έφεραν στο Ηράκλειο όπου και παραδόθηκε στο  ΕΚΠΑΖ.

Και αυτό το μικρό ήταν υποσιτισμένο και ταλαιπωρημένο από την περιπέτεια που πέρασε.

Να σημειωθεί ότι είναι ο 3ος νεαρός Γύπας που παραλήφθηκε  μέσα στον Σεπτέμβρη, ενώ δύο ακόμη βρέθηκαν νεκροί το Σάββατο, ο ένας νεαρός  επίσης στη Χερσόνησο  και ο άλλος πέθανε από ηλεκτροπληξία την ίδια μέρα.

Από το κέντρο σημειώνεται ότι αυτά τα συχνά περιστατικά Γυπών που πεινασμένοι φεύγουν από τα βουνά,  κατεβαίνουν χαμηλά και καταλήγουν να πέφτουν μέσα στις πόλεις μας προβληματίζουν και θέτουν άμεσα και πιεστικά το θέμα της πραγματικής και ουσιαστικής λειτουργίας ταϊστρών, που θα βοηθήσουν στην επιβίωση αυτών των πλασμάτων που είναι σε έλλειψη στην περισσότερη Ελλάδα και στην Κρήτη έχει πέσει το βάρος να περιφρουρήσει τον καλό πληθυσμό που έχει ακόμη.

''Θέλουμε'', σημειώνουν τέλος, ''για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους εμπλεκόμενους, την Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου, την Πυροσβεστική Ηρακλείου,  όλους τους ιδιώτες που βοήθησαν με την καρδιά τους και τις MINOAN LINES για την πολύτιμη βοήθειά τους στην μεταφορά των ζώων''.

Σχόλια