Αγγέλα Δουλγεράκη

Καθημερινές οι τραγωδίες στο Αιγαίο με μετανάστες

Πενήντα δύο Σύριοι πρόσφυγες διασώθηκαν τη Δευτέρα έπειτα από ναυάγιο ανάμεσα στη Λέσβο και τις τουρκικές ακτές, μόλις μία ώρα μετά το ναυάγιο ενός άλλου σκάφους από το οποίο διασώθηκαν 45 πρόσφυγες. 


Στο πρώτο περιστατικό, μια φουσκωτή λέμβος ανατράπηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Λέσβου και η τουρκική ακτοφυλακή περισυνέλεξε 45 άτομα.
Το δεύτερο ναυάγιο συνέβη στη θαλάσσια περιοχή της Εφταλούς, μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών ακτών. Οι 52 ναυαγοί είχαν ξεκινήσει από την περιοχή του Μπεχράμ Καλέ (αρχαία Άσσος) της βόρειας ακτής του Αδραμυτινού κόλπου.

Την απαίτησή της να σταματήσει η Ελλάδα να οδηγεί τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στην υπόλοιπη Ευρώπη πρόκειται να εκφράσει η Κροατία στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ανακοίνωσε ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.

Ανάμεσα σε εθνικιστές κορόνες και προειδοποιήσεις ότι η Ευρώπη «απειλείται» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η κυβέρνηση Όρμπαν πέρασε με την στήριξη της ακροδεξιάς στην ουγγρική Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της χώρας και μάλιστα με τo «πράσινο φως» να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης -ως ύστατη επιλογή.

Τη «βαθύτατη ανησυχία» του σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Παράλληλα προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «επιδείξουν συμπόνια», να υιοθετήσουν μια «κοινή προσέγγιση που θα συνάδει με τις υποχρεώσεις τους σε διεθνές επίπεδο και θα σέβεται το γράμμα και το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με το in.gr.

Σχόλια