Αγγέλα Δουλγεράκη

"Πρέπει να καθαριστούν σήμερα ρέματα και ποτάμια"

Εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού στον ποταμό Γιόφυρο και στο φράγμα Δρακουλιάρη, προκειμένου το φετινό χειμώνα να αποτραπούν φαινόμενα υπερχείλισης των υδάτων, όπως συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε οι καταστροφές ήταν τεράστιες σε σπίτια και επιχειρήσεις, πραγματοποιούν Περιφέρεια και Δήμος.

Τα αντιπλημμυρικά έργα που δημοπράτησε η Περιφέρεια Κρήτης είναι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από ίδια έσοδα, με τα μηχανήματα να δίνουν μάχη με το χρόνο και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννη Λεονταράκη που μίλησε στο Ράδιο 9,84, έτοιμη είναι και η μελέτη για την κατασκευή τεχνικών έργων στις κοίτες του ποταμού και στα σημεία εκείνα που το ποτάμι υπερχειλίζει, για την ασφάλεια των περιοίκων.

Οι τελευταίοι σημειώνεται ότι ακόμα και σήμερα, εννέα μήνες μετά, αναμένουν την αποζημίωσή τους από την Πολιτεία, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Ανησυχία προκαλεί ωστόσο η πληροφορία που έφτασε στην Περιφέρεια και αναφέρει πως θα μηδενιστεί ο κωδικός επενδύσεων που τροφοδοτεί τα ταμεία με χρήματα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οργισμένοι οι τοπικοί φορείς και από το γεγονός ότι τα χρήματα που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παροχή βοήθειας ύψους 16,3 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, για την επισκευή των ζημιών από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του περασμένου Ιανουαρίου, θα κατευθυνθούν μόνο σε Θράκη και Κεντρική Ελλάδα. Το ποσό που τους αναλογεί ανέρχεται στα 9,9 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον καθαρισμό ποταμών και των ρεμάτων σ όλη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, αναφέρει ότι και οι Δήμοι παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σχόλια