Αγγέλα Δουλγεράκη

Ποιος τολμά να σχολιάσει;

''Μαμά να ξέρεις ότι σ' αγαπώ''. Ένα μήνυμα, ένας άνθρωπος, μία ανθρώπινη ιστορία,  μία ταυτότητα γραμμένη πάνω σε ένα από τα σωσίβια που χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν διαμέσου της Μεσογείου στην Ευρώπη. 


''Το όνομά μου είναι Αμπτιραχμάν Αλί Γιουσούφ. Αν με βρείτε καλέστε αυτό το νούμερο. Αυτή είναι η μάνα μου'' γράφει ένα από τα σωσίβια.


Αντιπροσωπεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παραδίδουν επιστολή και ένα σωσίβιο που εντόπισε ομάδα της οργάνωσης στην Κω στην πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ορισμένες φορές, όσοι δεν φορούν σωσίβια, γράφουν τηλέφωνα και μηνύματα στη μπλούζα τους. ''Κάποιες φορές βρίσκουμε τις μπλούζες χωρίς να βρούμε τον άνθρωπο. Και εκεί έχουμε το δίλημμα, να πάρουμε τηλέφωνο να ενημερώσουμε τους δικούς του ή μπορεί να βρεθεί ζωντανός;'' υπογραμμίζει ο κ. Βεΐζης.Όπως προσθέτει ο ίδιος, τα μηνύματα αυτά αποτελούν μια επιβεβαίωση του γεγονότος ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν τους κινδύνους του ταξιδιού που επιχειρούν: ''Όπως μου έλεγε μια μητέρα από τη Συρία, όταν είμαστε στη Συρία είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουμε είτε από μια βόμβα, είτε από τις δυνάμεις του Άσαντ, είτε από το Ισλαμικό Κράτος. Το να μπω με τα παιδιά μου σε μια βάρκα για να φύγω προς την Ευρώπη είναι για μένα μια επιλογή που έχει το ρίσκο να πεθάνουμε. Έχουμε όμως μια πιθανότητα να επιβιώσουμε από αυτό το ταξίδι και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο''.Από τις αρχές Μαΐου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διασώσει περισσότερα από 15.000 άτομα στη Μεσόγειο και από τον Ιούνιο πάνω από 60 άτομα στο Αιγαίο. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων στη Μεσόγειο ξεπερνάει τις 3.000, γράφει το in.gr.

Ποιος τολμά να κάνει σχόλια;

ΑΓΔ

Σχόλια