Αγγέλα Δουλγεράκη

Κ.Θεοδοσάκης: Τα νοσοκομεία κινδυνεύουν με black-out

Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι πλέον ορατός, και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις τον προσεχή Οκτώβριο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζει ότι τα δημόσια νοσοκομεία κινδυνεύουν με black-out εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελεχωσης τους. 


''Το προσωπικό των νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφάλισης. Τα ταμεία είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να διακόπτουν τις προμήθειες και εξαιτίας αυτού να αναστέλλονται χειρουργεία, να υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών, να εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού'' αναφέρουν. 


''Με τη χρηματοδότηση να βρίσκεται μόνο στο 22% επί του συνολικού προϋπολογισμού, τα σχέδια για το πέρασμα των νοσοκομείων στο ΤΑΙΠΕΔ, τις κλινικές να συγχωνεύονται και να κλείνουν η μία μετά την άλλη, το προσωπικό να μειώνεται συνεχώς είναι βέβαιο ότι πάμε για black-out, λέει στο ράδιο 9,84 ο σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης.  


Ειδικότερα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τη τελευταία πενταετία αποχώρησαν από το ΕΣΥ 17.000 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι το τελευταίο τρίμηνο, με στόχο να αποφύγουν δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Κι ενώ έχουν εξαγγελθεί 4.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία, δεν έχει προσληφθεί ούτε ένα άτομο. 

''Το προσωπικό των νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Η συνήθης κάλυψη είναι μια νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών, ενώ το καλοκαίρι, δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες ρεπό και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.
Οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους μνημονιακούς οργανισμούς είναι 26.347, στους οποίους καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων. Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι 51.380. Στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους)'' υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. 

Σχόλια