Αγγέλα Δουλγεράκη

''Το 2016 οι συνέπειες ΦΠΑ και αλλαγών στον τουρισμό ''

«Η ανθεκτικότητα της τουριστικής βιομηχανίας οφείλεται πλέον πρωτίστως στις αφίξεις από το εξωτερικό, όμως ότι η αύξηση του ΦΠΑ στις διαμονές θα ασκήσει πίεση στον κλάδο το 2016», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Ο τουρισμός άντεξε την πίεση των κεφαλαιακών ελέγχων και των αρνητικών εξελίξεων και, αν και φαντάζει δύσκολο, μπορεί να πετύχει το στόχο αφίξεων και εσόδων για το 2015», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρεάδης επισήμανε πως «η ανθεκτικότητα της τουριστικής βιομηχανίας οφείλεται πλέον πρωτίστως στις αφίξεις από το εξωτερικό, καθώς, όπως είπε, ο εσωτερικός τουρισμός έχει «καταρρεύσει».

«Ο εσωτερικός τουρισμός αντανακλά την οικονομίας της χώρας», πρόσθεσε, «αποδίδοντας το πρόβλημα στη γενικότερη κακή συγκυρία, την κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και στους κεφαλαιακούς ελέγχους».

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ προειδοποίησε πάντως πως «το 2016 ο τουρισμός θα υποστεί την πίεση του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ και στη διαμονή, κι όχι μόνο στην εστίαση, επισημαίνοντας πως οι ανταγωνιστές στο εξωτερικό προφέρουν πακέτα που είναι ακόμα και 50% φθηνότερα όσον αφορά τη φορολογία».

«Το πακέτο στην Ελλάδα πηγαίνει στο 15 με 16% την ώρα που ο ανταγωνισμός είναι στο 8 με 10%», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το iefimerida.gr, προειδοποιώντας πως από το επόμενο έτος ο τουρισμός θα βιώσει τις συνέπειες των αλλαγών.

Σχόλια