Αγγέλα Δουλγεράκη

Η λύση στο σταυρόλεξο για ‘’αξιοπρεπείς’’ λύτες

Έως χθες αναρωτιόμουνα ποια είναι εκείνη η κοινωνία που μπορεί να δεχθεί μέλη της να επιτίθενται σε βάρος μελών της χωρίς να αντιδρά και χωρίς να προστατεύει τα θύματα. Αναφερόμουν στον άγριο ξυλοδαρμό ενός ηλικιωμένου από μία παρέα χωρίς αιτία, στον προφήτη Ηλία.

Πως καταφέρνει υπό τη σκιά του άγραφου νόμου της σιωπής να βλέπει τους μεν να επιτίθενται σε ''ένα'' και να μην μπαίνει μπροστά για να τον σώσει από τη λυσσαλέα μανία τους .

Πως καταφέρνει να κάθεται σε ένα καφενείο και να κάνει ότι δεν βλέπει εκείνον που κακοποιείται.

Πως καταφέρνει να απαντά  ''Δεν ξέρω δεν είδα'' σε εκείνο που ρώτησε ''Ποιοί ήταν εκείνοι που με χτύπησαν''.

Σήμερα, παρά τα αναπάντητα ερωτηματικά που μόνο με εικασίες μπορούν να απαντηθούν, ανοίγει μία χαραμάδα στο φως από τον πρόεδρο της κοινότητας και πρόεδρο του συλλόγου κατά της βίας Νίκο Μαρτιμιανάκη που τον άκουσα να λέει:

''Ο Προφήτης Ηλίας δεν είναι χωριό για πέταμα. Έχει ιστορία και προοπτικές ανάπτυξης.


Είναι εγκληματίες όλοι όσοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Οι πράξεις τους είναι καταδικαστέες κι είναι κρίμα που μέσα από τον πόνο των οικογενειών τους δεν έχουν καταλάβει τίποτα.

Εάν μάλιστα δεν τους αρέσει, αυτό που στο σύνολο της πρεσβεύει η κοινωνία της περιοχής, τότε μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο της καταγωγής τους''.

Ο Νίκος Μαρτιμιανάκης  συνδέει παράλληλα τη βία με την κρίση και συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή.

''Θα πάω στον εισαγγελέα σύντομα'' αναφέρει . ''Η επιλογή μου και ο δρόμος που χάραξα πάει μόνο μπροστά. Θα τον ενημερώσω για όσα στοιχεία διαθέτω. Οι άνθρωποι αυτοί παράγουν μόνο βία και αυτή παραδίδουν ως παραδειγματισμό και στα παιδιά τους''.

Εύχομαι η χαραμάδα να γίνει φώς και δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια του και στα φανερά να έχει όλους τους συγχωριανούς του.

Για την ιστορία:
Πριν από μερικές ημέρες , ο Νίκος που πήγε σε ένα καφενείο της κεντρικής πλατείας του χωριού, να πιεί καφέ, σταμάτησε το αυτοκίνητό του σε σημείο που κάποιος άλλος οδηγός πίστεψε ότι δεν τον χωρούσε. Ο Νίκος όταν τον ειδοποίησαν μετακίνησε το αυτοκίνητό του αλλά τα παιδιά της ''παρέας '' που έβλεπαν τη φάση αποφάσισαν να του κάνουν καζούρα. Ξεκίνησαν με το χλευασμό, πέρασαν στη φρασεολογία του πεζοδρομίου και στη συνέχεια του είπαν ότι θα έστρωνε με ένα χέρι ξύλο. Ο Νίκος μπροστά σε αυτή την καζούρα τους απάντησε όπως ο ίδιος ισχυρίζεται: ''Εντάξει παιδιά να με δείρετε αν αυτό κρίνετε σωστό''.
Τα ''παιδιά'' όντως πήγαν προκαλώντας του πολλαπλά τραύματα με αποτέλεσμα την εισαγωγή του στο νοσοκομείο την επόμενη εβδομάδα για χειρουργική επέμβαση.

ΑΓΔ

Σχόλια