default-image

Οι προϋποθέσεις Π.Λαφαζάνη για την έξοδο από την κρίση

Ελλάδα
Οι προϋποθέσεις Π.Λαφαζάνη για την έξοδο από την κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να βγει από την κρίση και να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά έθεσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, τοποθετούμενος ουσιαστικά εν όψει των εξελίξεων με την κυοφορούμενη, όπως όλα δείχνουν, συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

«Αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, ανακαμψιακή τροχιά, αν θέλουμε λοιπόν να οδεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με το in.gr.

Είναι πολλά αυτά που χρειάζονται, αλλά τρία πράγματα απαραιτήτως, σημείωσε:

Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα. Η λιτότητα είναι ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και, βεβαίως, ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία.

Και το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Μιλώντας σε  εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι η σημερινή ΕΕ, η νεοφιλελεύθερη μονεταριστική ΕΕ, δεν έχει κανένα μέλλον. Μια ένωση αγοράς και νομίσματος υπό την Γερμανική κηδεμονία, δεν μπορεί να πάει μακριά.

Η Ελλάδα μέσα σ' αυτή την Ευρώπη, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, έχει μπει σε μια φάση μετάβασης. Αυτή η μετάβαση, ή θα είναι προοδευτική και θα οδηγήσει σε μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, ή -αν δεν προχωρήσει αυτή η μετάβαση σ' αυτή την κατεύθυνση- η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής και αντιδημοκρατικής ανωμαλίας η οποία γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί και στην περιοχή μας και στην Ευρώπη τόνισε.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, αυτή η Ελλάδα σε μετάβαση, για να προχωρήσει σε προοδευτική κατεύθυνση και ιδιαίτερα με μια Κυβέρνηση που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά, πρέπει να κινηθεί σε μια κατεύθυνση αλλαγής του κράτους, ριζικής αλλαγής του κράτους», η οποία «για να μπορεί να είναι υπαρκτή, πραγματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης και της κηδεμονίας της χώρας, που παίρνει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια.

Είτε "τρόικα" το πει κανείς, είτε "θεσμούς", είτε το πει με την πραγματική του διάσταση "ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ", αυτή η θεσμοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη εξουσία παρεμβαίνει τώρα ωμά, προκειμένου να οδηγήσει τις εξελίξεις» υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης συμπληρώνοντας πως «ένα εγχείρημα προοδευτικό και ριζοσπαστικό στη χώρα μας, που θέλει να έχει σοσιαλιστική προοπτική, οφείλει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση της θεσμοποιημένης παγκόσμιας εξουσίας η οποία, είτε το θέλουμε είτε όχι, έρχεται αντιμέτωπη με την προοδευτική εσωτερική μας προσπάθεια.

Βεβαίως, για να είναι επιτυχές ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει κανείς να έχει πάρει πολύ μεγάλες αποφάσεις και να είναι έτοιμος να επιδείξει τόλμη, μεγάλη τόλμη κι έναν αριστερό ριζοσπαστισμό. Και οπωσδήποτε, να έχει μια στήριξη από ένα μεγάλο εργατικό, λαϊκό κίνημα και έναν λαό αποφασισμένο να διανύσει την μεταβατική περίοδο, με όσες δυσκολίες κι αν χρειαστεί, προκειμένου να προχωρήσει σε μια ανασυγκροτημένη, προοδευτική Ελλάδα, κατέληξε ο Π.Λαφαζάνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News